Προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές

Προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές

Δουλειά πιάνουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια – Την Τετάρτη οι συζητήσεις μπαίνουν στα βαθιά με τους επικεφαλής του κουαρτέτου

Σε ρυθμούς αξιολόγησης κινείται ξανά η Αθήνα με τους δανειστές. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πιάνουν από σήμερα δουλειά, οι επικεφαλής του κουαρτέτου ξεκινούν από την Τετάρτη τον νέο γύρο συζητήσεων με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ενώ στόχος όλων είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαίου στις Βρυξέλλες. Στο τέλος της εβδομάδας θα μάθουμε αν θα βγει λευκός καπνός.

Βέβαια τεχνική συμφωνία δεν σημαίνει και ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα κλειδώσει μόνο με την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων τα οποία έχουν μείνει αρκετά πίσω και ήδη διαμορφώνεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα με τους χρόνους παράδοσης τους. Σε κάθε περίπτωση ισχύει το χρονικό ορόσημο της 21ης Ιουνίου που έχει «σημαδευτεί» στον χάρτη ως ημερομηνία-σταθμός για μία συνολική συμφωνία (τέταρτη αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος, όροι μεταμνημονιακού προγράμματος).

Την αυλαία των συζητήσεων ανοίγουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια που θα συναντηθούν με τα αντίστοιχα ελληνικά. Στο τραπέζι θα βρεθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και το βράδυ στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG).

Την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τον προγραμματισμό οι συζητήσεις των δυο πλευρών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο καθώς το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή. Το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής τους υπάρχει πάντοτε πάνω στο τραπέζι προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία. Ωστόσο πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς ο χρόνος πιέζει.

Αντικειμενικά, η συμπλήρωση και των 88 προαπαιτούμενων ως τις 20 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα φαντάζει δύσκολη γεγονός που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια, όπως το ενδεχόμενο παράτασης ή το σπάσιμο της τελευταίας δόσης του μνημονίου (θα είναι λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ συνολικά), σενάρια που διαψεύδονται από την κυβέρνηση και μπορούν να εκληφθούν και ως μέσα πίεσης από την πλευρά των δανειστών ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Στα δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης βρίσκονται οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων, η τύχη του αφορολόγητου ορίου.

Βασικός στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι να μην τεθεί ζήτημα επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Από εκεί κει πέρα στο τραπέζι του Χίλτον θα βρεθούν:

- Οι μειώσεις στις συντάξεις: Η πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων θα είναι το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί από τους τεχνοκράτες. Το ψαλίδι στις συντάξεις που θα μπει από την Πρωτοχρονιά του 2019 θα πρέπει να αποδώσει 1,8 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

- Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράταση του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τουλάχιστον έναν χρόνο.

- Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ. Στο θέμα της αναπροσαρμογής καταγράφονται καθυστερήσεις και γκρίνιες από τους δανειστές. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της η ειδική ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τις νέες τιμές ζώνης. Αμέσως μετά πιάνει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή ενώ η καυτή πατάτα θα καταλήξει στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Κατερίνας Παπανάτσιου.

Εξάλλου δύσκολη υπόθεση παραμένει πάντα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Απαιτητική είναι, και η διαδικασία για την τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και των διευθυντών στο Δημόσιο με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να ανησυχούν για την κομματικοποίηση.