Netflix: Οργή στην Αίγυπτο για τη «μαύρη Κλεοπάτρα» στο νέο ντοκιμαντέρ για την θρυλική βασίλισσα

Netflix: Οργή στην Αίγυπτο για τη «μαύρη Κλεοπάτρα» στο νέο ντοκιμαντέρ για την θρυλική βασίλισσα

Κατηγορούν την πλατφόρμα για «blackwashing» ενός ιστορικού προσώπου, καθώς και για σκόπιμη παρερμηνεία της ιστορίας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το τρέιλερ του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ του Netflix, «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», λόγω της ηθοποιού που επιλέχθηκε να την υποδυθεί.

Ο ρόλος δόθηκε στην 37χρονη Βρετανίδα ηθοποιό Adele James με τους ιστορικούς να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το χρώμα του δέρματος της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει ανοίξει μία συζήτηση στο Hollywood σχετικά με τη σωστή απεικόνιση ιστορικών προσώπων και την αποφυγή του γνωστού «whitewashing», δηλαδή της αποτύπωσης ως λευκού ενός προσώπου που προέρχεται από διαφορετική φυλή.

Για την ιστορία, η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας, μακεδονικής καταγωγής που έζησε στην Αίγυπτο.

Το Neflix κατηγορείται για «blackwashing» ενός ιστορικού προσώπου, καθώς και για κουλτούρα ακύρωσης και σκόπιμη παρερμηνεία της ιστορίας.

Το τρέιλερ αναφέρει ότι η Κλεοπάτρα ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων, αλλά στη συνέχεια αμφισβητεί την κληρονομιά της.

 

Σε ένα άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ ακούγεται από έναν ειδικό να λέει: «Είναι πιθανό να ήταν Αιγύπτια», ενώ μια άλλη προσθέτει: «Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει "Δεν με νοιάζει τι σου λένε στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη"».

Το επίσημο τρέιλερ διάρκειας δύο λεπτών που ανέβηκε στις 12 Απριλίου έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,9 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Εν τω μεταξύ, το Netflix αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο επίσημο τρέιλερ, όταν ξέσπασαν οι αντιδράσεις.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Μάλιστα, ένας Αιγύπτιος δικηγόρος, το πήγε και ένα βήμα παραπέρα και κατέθεσε δικογραφία ζητώντας να κλείσει το Netflix.

Υποστήριξε ότι το ντοκιμαντέρ περιείχε περιεχόμενο που παραβίαζε τους νόμους για τα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου και κατηγόρησε το Netflix ότι προσπαθεί να «προωθήσει την αφροκεντρική σκέψη ... που περιλαμβάνει συνθήματα και κείμενα που στοχεύουν στη διαστρέβλωση και τη διαγραφή της αιγυπτιακής ταυτότητας».

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων του Καΐρου Zahi Hawass επέκρινε από πλευράς του, το ντοκιμαντέρ ως «εντελώς ψεύτικο». «Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, δηλαδή ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη», δηλώνει στη Daily Mail.

Σύμφωνα με τον Hawass, οι μόνοι ηγεμόνες της Αιγύπτου που είναι γνωστό για την μαύρη απόχρωση του δέρματός τους, ήταν οι Κουσίτες βασιλιάδες της 25ης Δυναστείας (747-656 π.Χ.).

«Το Netflix προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση διαδίδοντας ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία ότι η προέλευση του αιγυπτιακού πολιτισμού είναι μαύρη», πρόσθεσε και κάλεσε τους συμπατριώτες του να πάρουν θέση ενάντια στον γίγαντα του streaming.

Η αντίδραση της Adele James

Η 37χρονη ηθοποιός πάντως από πλευράς της, απαντά, λέγοντας σε όσους αντιδρούν να μην παρακολουθήσουν την παράσταση εάν δεν τους αρέσει το casting.

Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Απλώς ενημέρωσα, αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή στον λογαριασμό μου. Θα αποκλειστείς χωρίς δισταγμό!!! Αν δεν σας αρέσει το casting μην παρακολουθήσετε την παράσταση».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει πλέον κατέβει...

Οι αντιδράσεις στο Twitter

Ένας χρήστης έγραψε στο twitter, «Ήταν Ελληνίδα! Η Κλεοπάτρα Ζ' ήταν λευκή — μακεδονικής καταγωγής, όπως και όλοι οι ηγεμόνες των Πτολεμαίων, που ζούσαν στην Αίγυπτο».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Το Netflix κάνει - για άλλη μια φορά - blackwashing. Aυτή τη φορά είναι η βασίλισσα Κλεοπάτρα που μεταμορφώνεται σε μαύρη γυναίκα, παρά το γεγονός ότι ξέρουμε ότι ήταν Λευκή — Μακεδονικής/Ελληνικής καταγωγής, το ίδιο και όλοι οι ηγέτες του η δυναστεία των Πτολεμαίων».