Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ό,τι έχουν βρει σήραγγα που οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ό,τι έχουν βρει σήραγγα που οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας

Θα πρόκειται για την ανακάλυψη του αιώνα

Kοντά σε μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα εκτιμούν ότι βρίσκονται αρχαιολόγοι από την Αίγυπτο.

Πιο συγκεκριμένα μία σήραγγα μέσα σε βράχο ανακαλύφθηκε κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου και μπορεί να οδηγήσει στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας. Η σήραγγα εντοπίστηκε 13 μέτρα κάτω από το ναό και έχει μήκος 1,305 χιλιόμετρα και ύψος 2 μέτρα. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ελπίδες των αρχαιολόγων και ανακαλυφθεί ο τάφος της, θα πρόκειται δίχως αμφιβολία για τη σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα.

Ο βράχος χαρακτηρίζεται ως «γεωμετρικό θαύμα» και λέγεται ότι μοιάζει με τη σήραγγα του Ευπαλίνου στο ελληνικό νησί της Σάμου – που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μηχανικά επιτεύγματα του κλασικού κόσμου.

Ο παγκόσμιος ενθουσιασμός πάντως καταλάγιασε, όταν το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ανακοίνωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν οι τάφοι εκεί. Η σήραγγα, όμως, αναπτέρωσε τις ελπίδες των αρχαιολόγων που ονειρεύονται να είναι εκείνοι που θα εντοπίσουν τελικά τον τάφο της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου.

Ωστόσο, η αρχαιολόγος Kathleen Martinez από το Πανεπιστήμιο του San Domingo είναι πεπεισμένη για περισσότερο από μια δεκαετία, ότι ο τελευταίος φαραώ της Αιγύπτου, η Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος αναπαύθηκαν μέσα στο ναό και είναι βέβαιο ότι η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτήν την σπουδαία ανακάλυψη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η ήττα από τον Οκταβιανό οδήγησε τον Μάρκο Αντώνιο στην αυτοκτονία.

Η αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι μόλις ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό, η Κλεοπάτρα ζήτησε από τον νικητή να της επιτρέψει να θάψει τον αγαπημένο της στην Αίγυπτο και ότι σχεδίαζε εξαρχής αν όλα πήγαιναν στραβά (όπως και πήγαν) να ταφεί στο πλάι του.

Η Martinez είπε στο Heritage Key: «Αν υπάρχει ένα τοις εκατό πιθανότητα να ταφεί η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου εκεί, είναι καθήκον μου να την αναζητήσω». «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος αρχαιολόγος έχει βρει σήραγγες και περάσματα υπόγεια μέσα στους τοίχους του ναού. Έτσι αλλάξαμε για πάντα όσα γνωρίζουν για την αρχιτεκτονική» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέρος της σήραγγας να έχει βυθιστεί κάτω από τα νερά της Μεσογείου, ενώ επιστημονικές πηγές δείχνουν ότι τουλάχιστον 23 σεισμοί έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ- 1303 μ.Χ. Παράλληλα έχουν βρεθεί αγγεία, θραύσματα αγγείων και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο, μεταδίδει η Daily Mail.

Μέσα στον ναό έχουν βρεθεί νομίσματα με εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλων αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, όπως και αγάλματα με τη θεά Ίσιδα.