Bring your own wine: Εύκολη λύση, αλλά με… τρόπους

Φυσικά στο εξωτερικό το να φέρεις σε κάποιο εστιατόριο το δικό σου κρασί δεν είναι νέο. Όπως “νέο” δεν είναι ούτε και στην Ελλάδα, που μπορεί σαν ενέργεια να περιορίζεται σε λίγα εστιατόρια, έχει όμως ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό ως “τάση”.

Το είχε ξεκινήσει το bistro του Cellier της Πανεπιστημίου (πλέον δεν υπάρχει, μην το αναζητήσεις), ενώ σύντομα το ακούσαμε ως κίνηση και από επιπλέον εστιατόρια. Γιατί μας αρέσει;

Σαφέστατα το ότι αποτελεί έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να μειώσουμε το λογαριασμό (ειδικά αν πρόκειται για τραπέζι με πολλά άτομα) είναι το βασικό κίνητρο. Από εκεί και πέρα όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το BYOW (όπως είναι διεθνώς γνωστή η ενέργεια) γίνεται ακριβώς… για τους αντίθετους λόγους.

Είσαι οινόφιλος για παράδειγμα. Το ψάχνεις αρκετά, έχεις στην προσωπική σου κάβα ένα εξαιρετικό κρασί, θέλεις να γιορτάσεις μια ιδιαίτερη περίσταση και η λίστα του εστιατορίου δεν είναι όσο εξειδικευμένη θα επιθυμούσες. Έτσι, και έχεις εξασφαλίσει ένα πολύ καλό δείπνο, αλλά το έχεις συνοδεύσει και με μια εξαιρετική επιλογή κρασιού. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι τιμολογήσεις των κρασιών μας έχουν ξαφνιάσει (συνήθως δυσάρεστα). Γιατί να μην φέρεις λοιπόν το δικό σου κρασί και να χρεωθείς μόνο με ένα ελάχιστο, συμβολικό ποσό; Το corkage όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι ουσιαστικά κάτι σαν «φιλοδώρημα» για το προνόμιο του να φέρεις το δικό σου κρασί, αλλά και για το ποτήρι και το πλύσιμό του που χρησιμοποιήθηκε από εσένα. Και όπως κάθε τι άλλο στον τομέα των εστιατορίων… έχει και αυτό το δικό του savoir vivre, το οποίο καλό θα ήταν να ακολουθήσεις:

  1. Πάντα ρωτάμε: Σαφέστατα η πρώτη ερώτηση είναι κατά πόσο μπορείς να φέρεις το δικό σου κρασί. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να ενημερωθείς και σχετικά με τα “μικρά γράμματα” που μπορεί για παράδειγμα να μην σου επιτρέπουν να φέρεις ένα κρασί που ήδη υπάρχει στη λίστα του εστιατορίου, ή ακόμα και να μην μπορείς να φέρεις χύμα, ακόμα κι αν έχεις κοπιάσει για να το βγάλεις ο ίδιος!

  2. Κάνε μια έρευνα πριν πας στο εστιατόριο: Μπορεί να έχεις μάθει πως στο συγκεκριμένο εστιατόριο μπορείς να φέρεις το κρασί σου. Μπορείς όμως να φέρεις όσα μπουκάλια θέλεις για την παρέα των 15 ατόμων που θέλεις να βγάλεις έξω; Κι αν ναι, πόσο θα σε χρεώσουν στο corkage; Μήπως να έχεις ήδη στο μυαλό σου ένα ποσό για να δεις πως μπορείς να το διαπραγματευτείς με τον υπεύθυνο του εστιατορίου;

  3. Pay time: Αν το ζητούμενο στην περίπτωσή σου δεν είναι το εστιατόριο αλλά η εμπειρία του να βγεις, απολαμβάνοντας το δικό σου κρασί, μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές του corkage ώστε να καταλήξεις στην οικονομικότερη δυνατή επιλογή.

  4. Δεν παίρνουμε τα κρασιά πίσω: Ναι, εντάξει. Μπορεί στην περίπτωση που τα κρασιά που έχεις επιλέξει να φέρεις είναι πανάκριβα, παλαιωμένα και limited… συνήθως όμως το BYOW το επιλέγουμε για να μην πληρώσουμε στο εστιατόριο €25 ένα κρασί που στην κάβα της γειτονιάς μας το έχουμε βρει €15. Αν περισσέψουν λοιπόν 2-3 μπουκάλια, δεν έχεις κανένα λόγο να τα πάρεις μαζί σου. Και θα μπεις άμεσα στο… top ten των πιο fun πελατών, και πού ξέρεις; Αν το προσωπικό έχει κέφια μπορεί ακόμα και να γλυτώσεις κάποια από τις χρεώσεις των μπουκαλιών που ήδη κατανάλωσες. (Μπορεί και όχι… δεν ορκίζομαι).

  5. Αφήνουμε tip: Μην παραπονιέσαι! Το corkage μένει στο μαγαζί, δεν πάει στο σερβιτόρο που όλο το βράδυ σέρβιρε εσένα και την παρέα σου. Κάντο στην τελική για το κάρμα σου!

Για να μην πηγαίνεις ψάχνοντας:

A modo Mio
Λειτουργεί καθημερινά από το μεσημέρι με Ιταλικό φαγητό. Μπορείς να φέρεις το κρασί σου χωρίς καμία επιπλέον χρέωση (Καποδιστρίου & Θράκης 2, Φιλοθέη, 210 6822301)

Paradiso
Μετρά περισσότερα από 30 χρόνια στο χώρο της Ιταλικής κουζίνας και είναι ανοιχτό από το μεσημέρι. Corkage χρέωση δεν υπάρχει. (Αποστολοπούλου 58, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6748667)

Fabrizio’s
Το αγαπημένο Ιταλικό εστιατόριο του Fabrizio Buliani, που ήρθε πέρυσι για να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα στο χάρτη της γεύσης του Κολωνακίου, στηρίζει και φέτος το BYOW με corkage χρέωση €6 ανά μπουκάλι.

Aleria
Το γαστρονομικό διαμάντι του Μεταξουργείου από φέτος δεν άλλαξε απλώς σεφ, αλλά και στάση ως προς τα κρασιά. Bring your own wine λοιπόν με corkage χρέωση €6 ανά μπουκάλι.

Breeder Feeder
Η… λίγο gallery, λίγο εστιατόριο του Μεταξουργείο με τα πάντα ενδιαφέροντα θεματικά μενού στο χώρο του Feeder της, χρεώνει €3 ανά τραπέζι για το BYOB.