Σε βίντεο και βαλίτσες αναζητούν τους βομβιστές της Βοστόνης

Ξύπνησε και πάλι μνήμες στις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο η βομβιστική επίθεση που συντάραξε το μαραθώνιο της Βοστόνης.

Τρεις νεκροί και 176 τραυματίες- 17 σε κρίσιμη κατάσταση- είναι ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων. Ένα 8χρονο αγόρι είναι μεταξύ των νεκρών και 8 παιδιά είναι ανάμεσα στους τραυματίες.Το νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε τέσσερις ακρωτηριασμούς τραυματιών ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 τέτοιες περιπτώσεις.

Με εντολή του  Μπαράκ Ομπάμα,  οι σημαίες στο Λευκό Οίκο και τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες ως το Σάββατο το βράδυ, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων στη Βοστόνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε νέο διάγγελμά του, τόνισε ότι το χτύπημα είναι "τρομοκρατικό" αλλά, σε αυτό σημείο, όλα είναι υποθέσεις.  Αυτό που παραμένει ασαφές είναι εάν πρόκειται για κάποιον ακροαριστερό πυρήνα ή για ισλαμιστές τρομοκράτες.

Μόνο δύο ήταν οι βόμβες που βρέθηκαν στη Βοστόνη και πρόκειται για τους δύο μηχανισμούς που εξερράγησαν χθες, σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο, σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου του FBI.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel, χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης μια "σκληρή τρομοκρατική πράξη".

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκκενώθηκε το αεροδρόμιο  LaGuardia της Νέας Υόρκης λόγω πληροφοριών για “ύποπτο” πακέτο.

Οι αρχές κοιτούν βίντεο τόσο από τις κάμερες ασφαλείας όσο και ερασιτεχνικά που τραβούσαν οι θεατές αναζητώντας ύποπτες κινήσεις. Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μηχανισμοί μεταφέρθηκαν ανάμεσα στο πλήθος μέσα σε τσάντες ή βαλίτσες και αφότου είχε ξεκινήσει ο αγώνας. Εκτιμούν δε ότι αν βρεθούν οι τσάντες αυτές, θα εξασφαλιστούν σημαντικά στοιχεία για τον εντοπισμό των δραστών.

Πάντως οι ειδικοί βλέπουν στο χτύπημα “μοντέλο” επιθέσεων Αλ Κάιντα και παρομοιάζουν το πλήγμα με τη φονική τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης το 2004.

Οι μηχανισμοί περιείχαν χαμηλή ποσότητα εκρηκτικών αλλά και καρφιά και λεπίδια, κάτι που δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι επεδίωκαν τις μέγιστες δυνατές απώλειες στο πλήθος του κόσμου.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές.

Αποτροπιασμό αλλά και ανησυχία εξέφρασαν για το χτύπημα άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Ρωσία.

Διαβάστε: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους Έλληνες μαραθωνοδρόμους