LIVE: Διπλή βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης

Δύο ισχυρότατες εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας, κοντά στην γραμμή τερματισμού  στη διαδρομή μαραθωνίου της Βοστόνης, ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα , υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο παιδί και δεκάδες τραυματίες, δρομείς και επισκέπτες και στο σημείο επικρατεί πανικός. 

Τα πεζοδρόμια βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα και πάνω από 20 άνθρωποι μεταφέρθηκαν ακρωτηριασμένοι στα τοπικά νοσοκομεία. Η περιοχή αποκλείστηκε από  αστυνομικές δυνάμεις, δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά .

H αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί , δύο στο σημείο του τερματισμού της διαδρομής  και ένας έξω από το ξενοδοχείο Mandarin της Βοστόνης. 

Άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν από τα εκπαιδευμένα σκυλιά στην ευρύτερη περιοχή και εξουδετερώθηκαν από τους πυροτεχνουργούς.  

Δεν ξέρουμε ακόμα τι συνέβη,περί τίνος πρόκειται. Είμαστε εν μέσω της έρευνας και ζητάμε βοήθεια και οποιαδήποτε πληροφορία από τους πολίτες” είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Πάντως, στο Λευκό Οίκο δεν θέλουν ακόμα να μιλήσουν για τρομοκρατική επίθεση, αν και τη φωτογραφίζουν. Αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι “Οποιοδήποτε γεγονός με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως φαίνεται το συγκεκριμένο, είναι καθαρά μια τρομοκρατική πράξη και ως τέτοια θα προσεγγισθεί. Εντούτοις, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος έκανε αυτή την επίθεση και μια ενδελεχής έρευνα θα πρέπει να καθορίσει αν η επίθεση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τρομοκρατική οργάνωση, ξένη ή εγχώρια”. 

Οι αστυνομικές αρχές εκκένωσαν τον χώρο γύρω από τη γραμμή τερματισμού, η οποία χαρακτηρίστηκε "επικίνδυνη ζώνη", και εξετάζουν την πιθανότατα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Οι αρχές έχουν διατάξει να κοπεί το σήμα από τα κινητά τηλέφωνα στη περιοχή της επίθεσης για να αποφευχθεί πιθανή πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού από απόσταση, μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η υπηρεσία συγκοινωνιών έχει σταματήσει την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μετακίνησης στο κέντρο της πόλης. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε περιορισμό πτήσεων πάνω από τη Βοστόνη.

Έκρηξη έγινε λίγη ώρα αργότερα και στην βιβλιοθήκη JFK της πόλης, χωρίς όμως θύματα και η διοίκηση της βιβλιοθήκης ανακοίνωσε ότι δε φαίνεται να συνδέεται με τις βομβιστικές επιθέσεις στον μαραθώνιο.

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης και οι αρχές της Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι έχουν  εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση των αιτιών και την αντιμετώπιση των συνεπειών και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές. Στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί σε τρομοκρατική επίθεση.

 

Πληροφορίες για την κατάσταση των Ελλήνων

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη, Ηλίας Φωτόπουλος, δήλωσε στο news.gr ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες, αν και διευκρίνισε ότι η ταυτοποίηση των τραυματιών συνεχίζεται, καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

Σε συνεχή επικοινωνία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις τοπικές αρχές στη Μασαχουσέτη, βρίσκονται η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το Γενικό Προξενείο στη Βοστόνη για να διερευνήσουν κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν Έλληνες τραυματίες από τις χθεσινοβραδινές εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού του ιστορικού Μαραθωνίου της Βοστόνης.

"Δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καμία επίσημη πληροφορία για Έλληνα τραυματία", δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρέσβης Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος.
"Από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο με τις τοπικές αρχές, όσο και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ" ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι "πρώτα απ' όλα, θελήσαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας και στη συνέχεια να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο αν υπάρχει Έλληνας πολίτης ή άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στους τραυματίες".