Επίθεση στη Βοστόνη, όπως λέμε… Μαδρίτη 2004

Μαδρίτη 2004. Σε ώρα αιχμής πολλαπλοί μηχανισμοί εκρήγνυνται στον πλέον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό, αυτόν της Ατότσα.

191 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, 1.800 τραυματίστηκαν. Οι βομβιστές είχαν ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς μέσω κινητού τηλεφώνου.

Βοστόνη, 15/4/2013. Διπλή βομβιστική επίθεση συγκλονίζει την πόλη στη διάρκεια του μαραθωνίου.

Ο ειδικός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας και συνεργάτης της ισπανικής αστυνομίας το 2004, Mark Rossini, επισημαίνει σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης της ομοιότητες του χτυπήματος στη Βοστόνη με αυτό της Ατότσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι βομβιστές ήταν περισσότεροι από ένας ενώ μετέφεραν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς – κατά πάσα πιθανότητα μέσα σε τσάντες- στα σημεία των επιθέσεων αφότου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος. “Θα προσποιούνταν ότι ήθελαν να δουν κάποιο δικό τους ή να του δώσουν νερό” αναφέρει.

Aτότσα 2004: 191 νεκροί στο χειρότερο ισλαμικό τρομοκρατικό χτύπημα σε ευρωπαϊκό έδαοφος

Ενδεικτικό είναι για τον ίδιο ότι τα χτυπήματα σε Ατότσα και Βοστόνη έγιναν και τα δυο σε ώρες αιχμής και είχαν στόχο να προκαλέσουν τις μέγιστες δυνατές απώλειες.

Ο κ. Rossini εκτός από συνεργάτης της ισπανικής αστυνομίας στις έρευνας για το χτύπημα στο σταθμό Ατότσα, υπήρξε και επικεφαλής των ερευνών του FBI για το χτύπημα στο Ναϊρόμπι της Κένυας το 1998, μια επίθεση την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα. Πολλά χρόνια πριν το 2001, ερευνούσε τη δράση ενός “φανατικού Σαουδάραβα ονόματι Οσάμα Μπιν Λάντεν”. Όμως τότε όπως λέει οι αρχές δεν του είχαν δώσει τη δέουσα σημασία. Αναφέρει πάντως ότι δεν γνωρίζει εάν στο χτύπημα στη Βοστόνη εμπλέκονται εγχώριοι πυρήνες ή ομάδες από το εξωτερικό.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πώς οι δράστες πυροδότησαν τις βόμβες αλλά ο Mark Rossini εκτιμά πως αν ανακαλυφθούν οι τσάντες που περιείχαν τους μηχανισμούς θα βρεθούν πολύτιμα στοιχεία που θα αποκαλύψουν την ταυτότητα των βομβιστών.