Όλο και πιο μόνος ο Τραμπ – Μεγαλώνει το προβάδισμα της Κλίντον

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πολιτικής εγκατάλειψης του προεδρικού υποψηφίου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ο πολιτικός απόηχος του σχολίου που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και το οποίο ερμηνεύτηκε ως προτροπή προς τους Αμερικανούς που οπλοφορούν να αναλάβουν δράση κατά της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, σε δημοσκόπηση (Ipsos/Reuters) που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.162 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό 44% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου από τον προεκλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ.

Επίσης, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παναμερικανικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των επτά μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον, έναντι του προβαδίσματος των τριών μονάδων που είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την άλλη μεριά, οι αναλυτές τονίζουν ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία είναι δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. "Είναι συνετή σκέψη να ελπίζει κανείς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενός προεδρικού υποψηφίου, μετά το κεντρικό συνέδριο που έκαναν. Οι άνθρωποι ψάχνουν βελόνα στα άχυρα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος στρατηγιστής Ρον Μποντζίαν.

Το πιο πιθανό πολιτικό σενάριο είναι μία επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 1996, όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εγκατέλειψε τον προεδρικό υποψήφιο Μπομπ Ντολ, δίνοντας την προεκλογική πολιτική προσοχή και υποστήριξή του στη διεξαγωγή των εκλογών για το Κογκρέσο, που διεξάγονται μαζί με τις προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμα: Τραμπ: Ο υποψήφιος πρόεδρος με τους πολλούς εχθρούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι που αισθάνονται απογοητευμένοι με τον Τραμπ, σχεδιάζουν να προτείνουν έναν εναλλακτικό συντηρητικό υποψήφιο, τον Έβαν ΜακΜάλιν, πρώην ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πρώην αξιωματούχο της CIA, ο οποίος χαίρει και της υποστήριξης των μεγάλων χρηματοδοτών του κόμματος.