Εκδηλώθηκε ο πρώτος: Ρεπουμπλικάνος βουλευτής ψηφίζει Χίλαρι Κλίντον

Ο Ρίτσαρντ Χάνα αποφάσισε την ρήξη με το κόμμα και αποδοκίμασε τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον «ακατάλληλο» για την ηγεσία

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Νέας Υόρκης στο Κογκρέσο, Ρίτσαρντ Χάνα έγινε ο πρώτος βουλευτής που αποφάσισε την ρήξη με το κόμμα του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αποδοκιμάζοντας τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον «ακατάλληλο» για την ηγεσία, τονίζοντας ότι θα ψηφίσει την αντίπαλο, υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η δήλωση του Χάνα ήρθε έπειτα από μέρες της διένεξης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τραμπ και της οικογένειας ενός Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του πολεμώντας στο Ιράκ, που πυροδότησε νέα αναστάτωση σε πολλούς Ρεπουμπλικάνους για τις πολιτικές και τους τρόπους του Τραμπ.

Με άρθρο γνώμης, ο Χάνα αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Τραμπ στους γονείς του Χουμαγιούν Καν, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο «ιδιαίτερα προβληματικό με ατελείωτους τρόπους», «αμετανόητο» και «εγωπαθή».

«Είναι ακατάλληλος για να υπηρετήσει το κόμμα μας και δεν μπορεί να ηγηθεί αυτής της χώρας», έγραψε ο Χάνα σε επιστολή του που αναρτήθηκε στο syracuse.com, τον ιστότοπο της εφημερίδας Post-Standard στην Νέα Υόρκη.

«Ενώ διαφωνώ μαζί της σε πολλά ζητήματα, θα ψηφίσω την κα Κλίντον. Το να είσαι ένας καλός Αμερικάνος που αγαπά την χώρα του είναι πολύ πιο σημαντικό από τα κόμματα είτε την νίκη ή την ήττα. Έχω εμπιστοσύνη ότι μπορεί να ηγηθεί», συμπλήρωσε ο Χάνα.

Ακολουθούν και οι υπόλοιποι;

Ενώ κάποιοι βουλευτές δεν έχουν στηρίξει έμπρακτα τον Τραμπ, ο Χάνα έγινε ο πρώτος που δήλωσε πως θα ψηφίσει την Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την στήριξη στους Καν τις τελευταίες μέρες, με τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να επικρίνει δριμύτατα χθες τον Τραμπ, προτρέποντάς τον να «δώσει επιτέλους το παράδειγμα» μετά το πολλοστό ολίσθημά του.

Στον απόηχο της διένεξης του Τραμπ με τους Καν, ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μακ Κόνελ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν εξέφρασαν επίσης την υποστήριξη τους στην οικογένεια του Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη.

Επίσης, ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσει, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ "ανάρμοστες".

Ακόμη όμως, οι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν έχουν αποσύρει την υποστήριξη τους στον Τραμπ, ως τον εκλεκτό του κόμματος για τις εκλογές του Λευκού Οίκου.

Όσο για τον Χάνα αποσύρεται από την Γερουσία και δεν αναζητεί την επανεκλογή του, δίνοντας του έτσι μεγαλύτερη ελευθερία για να διακινδυνεύσει την ενόχληση συναδέρφων του και ψηφοφόρων, σχετικά με την ρήξη του με τον Τραμπ.