Βοσνία: Αρχηγός ακραίου κινήματος κατηγορείται για τρομοκρατία

Ο εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης απήγγειλε, σήμερα σε βάρος του Χουσεΐν Μπόσνιτς ''Μπιλάλ", ενός από τους αρχηγούς της κοινότητας των Σαλάφι, κατηγορίες για δημόσια προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο 42χρονος Χουσεïν Μπόσνιτς συνελήφθη με άλλα 15 μέλη της κοινότητας των Σαλάφι στις 3 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο επιχείρησης της Υπηρεσίας Ερευνών και Προστασίας (SIPA) σε διάφορες πόλεις της Βοσνίας.

Όπως ανακοινώθηκε από τη γενική εισαγγελία της χώρας, ο Χουσεϊν Μπόσνιτς κατηγορείται ότι την περίοδο 2013 - 2014, ως μέλος της κοινότητας των Σαλάφι, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, που οργανώθηκε στη χώρα, εκτός των επίσημων οργάνων της Ισλαμικής Κοινότητας, υποκίνησε δημόσια άλλα μέλη της κοινότητας να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, με ομιλίες του σε συγκεντρώσεις μελών της κοινότητας των Σαλάφι και με μηνύματα μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ο κατηγορούμενος ενθάρρυνε μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας να ενταχθούν σε οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το "Ισλαμικό Κράτος", τα οποία με τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες της οργάνωσης στη Συρία και στο Ιράκ διαπράττουν αδικήματα που έχουν τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικών ενεργειών, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Ένας μεγάλος αριθμός των υπηκόων Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που πήγαν στο πεδίο της μάχης (κάποιοι από τους οποίους ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης πέθαναν), επισκεπτόταν τακτικά και παρακολούθησαν τα κηρύγματα του Μπόσνιτς. Άλλοι εξακολουθούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία εντάχθηκαν και ως εκ τούτου αποτελούν απειλή για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, καθώς εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών κατά την επιστροφή τους στη χώρα, σημειώνεται στο κατηγορητήριο.

Ο Χουσεϊν Μπόσνιτς κατηγορείται για την τέλεση των ποινικών αδικημάτων της δημόσιας προτροπής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, της στρατολόγησης με σκοπό τις τρομοκρατικές δραστηριότητες και την οργάνωση τρομοκρατικής ομάδας.

Όπως αναφέρει η γενική εισαγγελία της Βοσνίας, πρόκειται για εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της και αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.