Χάγη: Ο Κάρατζιτς κινητήρια δύναμη πίσω από τη σφαγή στη Βοσνία

"Κινητήρια δύναμη" πίσω από τη σφαγή και την "αποκάθαρση" στη Βοσνία χαρακτήρισαν οι εισαγγελείς τον πρώην αρχηγό των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Κάρατζιτς, κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995) που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.

Ολοκληρώνοντας τέσσερα χρόνια ακροαματικών συνεδριάσεων, ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ είπε στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία πως ο Κάρατζιτς είχε καυχηθεί εκείνη την εποχή για την πρόθεσή του να εξαλείψει τον μη σερβικό πληθυσμό.

Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία για το φόνο άνω των 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας σκότωσαν αιχμαλώτους αφού τους μετέφεραν σε ειδικές τοποθεσίες.

Θεωρείται επίσης υπεύθυνος για την πολιορκία του Σεράγεβο, της πρωτεύουσας της Βοσνίας, η οποία διήρκεσε 43 μήνες και κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άμαχοι.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος φορούσε ένα τσαλακωμένο γκρίζο κοστούμι, παρακολουθούσε με ένταση από την απέναντι πλευρά της αίθουσας του δικαστηρίου καθώς οι εισαγγελείς παρουσίαζαν τις τελικές αγορεύσεις τους.

Ο Κάρατζιτς είναι ένας από τους τέσσερις υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εδώλιο. Μόνο επτά ύποπτοι έχουν καταδικασθεί σε ισόβια.

Ο εκλιπών σέρβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δικάσθηκε επίσης από το δικαστήριο, όμως απεβίωσε το 2006 πριν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η δίκη του.

Ο Κάρατζιτς θα παρουσιάσει την απολογία του την Τετάρτη.