Τάσεις απόσχισης στη Βοσνία με παράδειγμα την Κριμαία!

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι το πολιτικό του πρόγραμμα είναι η ενίσχυση της αυτονομίας της Σερβικής Δημοκρατίας και ότι το παράδειγμα της Κριμαίας είναι η πορεία μέσω της οποίας θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος.

“Το πολιτικό μου πρόγραμμα είναι η ενίσχυση της αυτονομίας της Σερβικής Δημοκρατίας έως την επίτευξη της ανεξαρτησίας και νομίζω πως ό,τι συνέβη στην Κριμαία, με το δημοψήφισμα, είναι καλό παράδειγμα με το οποίο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε” δήλωσε ο κ. Ντόντικ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Μπλιτς” του Βελιγραδίου.

“Αν κάποιος νομίζει ότι σε διεθνές πλάνο δεν πρέπει να βλέπουμε τι συμβαίνει και να είμαστε αντικειμενικοί, απατάται. Δεν είμαι έτοιμος να έχω οποιαδήποτε κατανόηση για εκείνους που μας αιχμαλώτισαν εδώ με τη μη ρεαλιστική ιδέα της επιβίωσης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης” τόνισε ο κ. Ντόντικ.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σερβική Δημοκρατία στην αυτονόμηση ο πρόεδρος της σερβοβοσνιακής οντότητας της Βοσνίας υποστήριξε ότι το θέμα θα έρθει κάποτε στην ημερήσια διάταξη και “τότε θα είμαστε σε θέση να ερευνήσουμε τις διαθέσεις όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και πολλών άλλων χωρών".

“Αποδείχθηκε ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν λειτουργεί καθόλου και ότι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των Σέρβων, ούτε των Μουσουλμάνων, ούτε των Κροατών, αλλά μόνο προς το συμφέρον ενός αριθμού ξένων, που δήθεν εδώ δημιουργούν κράτος, ώστε να μεταβούν πάλι σε καταστάσεις κρίσης στον κόσμο για να κερδίσουν πολλά χρήματα. Αναφέρω τα παραδείγματα της Σκωτίας, της Καταλωνίας, του Βελγίου και όλων όσοι οδεύουν προς τη διαδικασία της ενίσχυσης της αυτονομίας και της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας τμημάτων της ΕΕ. Αυτό για μας θα είναι επαρκές πλαίσιο επίκλησης νομιμότητας και όταν το επιτύχουμε, τότε αναμένουμε οι φίλοι όχι μόνον η Ρωσία, αλλά και δυτικά κράτη να βοηθήσουν και να κατανοήσουν τη θέση μας”.

Ο κ. Ντόντικ ρωτήθηκε επίσης αν έλεγξε αν είναι αυθεντική η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι “όποιος αγγίξει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με 100 εκατομμύρια Τούρκων” και απάντησε ότι είναι αυθεντική.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί θεωρεί απειλή προς τους Σέρβους τη δήλωση, ο κ. Ντόντικ ανέφερε: “Η πολιτική των Τούρκων στους χώρους αυτούς είναι σαφής. Ο πρωθυπουργός της είπε ότι το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι Κόσοβο και πολλά άλλα. Είναι σαφές ότι η Βοσνία στηρίζει την ιδέα που είναι εντελώς αντισερβική και ότι στόχος των δηλώσεων αυτών είναι οι Σέρβοι, έχοντας υπόψη και τη σημασία της βοσνιακής κοινότητας στο Σαντζάκ”.

Απαντώντας στο ερώτημα αν βλέπει διαφορές στις θέσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Τόμισλαβ Νίκολιτς, καθώς, όπως αναφέρει η “Μπλιτς” “ο πρωθυπουργός στηρίζει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ο πρόεδρος μιλά για δυσλειτουργικό γάμο, για τον οποίο καλύτερο είναι το διαζύγιο” ο κ. Ντόντικ είπε ότι "και οι δύο έχουν δίκιο".

“Η πολιτική της Σερβίας δεν μπορεί να είναι διαφορετική εκτός από το να στηρίζει τη συμφωνία του Ντέιτον, την οποία υπέγραψε. Αλλά αυτή η συμφωνία μαζικά κατέρρευσε στο παρελθόν και βεβηλώθηκαν τα συμφέροντα της Σερβικής Δημοκρατίας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε την αλήθεια, την οποία και ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκολιτς είπε όταν μίλησε για παραλλαγές όσον αφορά το μέλλον της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης” ανέφερε ο κ. Ντόντικ.

“Ως άνθρωπος που ζω εδώ στη Σερβική Δημοκρατία υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε άποψη περί μη βιωσιμότητας της Βοσνίας είναι πιο κοντά σε μένα” πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βοσνία – Ερζεγοβίνη να γίνει λειτουργικό κράτος για να ενταχθεί στην ΕΕ, ο κ. Ντόντικ είπε ότι η ΕΕ προωθεί τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη του Ντέιτον και όχι τη λειτουργικότητα.

“Όσον αφορά τη Σερβία, εμείς επιθυμούμε να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σχέδιο ένταξης στην ΕΕ. Και εμείς στη Σερβική Δημοκρατία δεν είμαστε κατά της ένταξης. Αν αφορούσε εμάς, η Βοσνία θα ήταν σήμερα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο οι διαφωνίες μεταξύ Κροατών και Μουσουλμάνων οδήγησαν εδώ και τέσσερα χρόνια σε άλυτο πρόβλημα. Γνωρίζω ότι η ΕΕ κάποια στιγμή θα θέσει ενώπιον της Σερβίας την τεράστια πρόκληση που ονομάζεται Κόσοβο και θα ζητήσει απόφαση της Σερβίας που θα οδηγήσει σε ταπείνωση” υποστήριξε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.