Gazprom: Μόνο με προπληρωμή αέριο στην Ουκρανία

Μόνον με προπληρωμή θα μπορεί πλέον να αγοράζει η Ουκρανία αέριο από τη Ρωσία, μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η Gazprom. Το τελεσίγραφο έληγε στις 9.00 ώρα Ελλάδας, το Κίεβο δεν κατέβαλε το χρέος (ύψους 1,95 δισ. ευρώ) εμπροθέσμως και κατά συνέπεια θα πρέπει πλέον να προκαταβάλλει το αντίτιμο για τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Οι στρόφιγγες έκλεισαν ήδη. 

"Σήμερα από τις 10.00 ώρα Μόσχας, η Gazprom, σύμφωνα με το ισχύον συμβόλαιο, έθεσε τη Naftogaz στο σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Αρχής γενομένης από σήμερα, η ουκρανική εταιρεία θα λαμβάνει μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο για το οποίο έχει πληρώσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

Η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωσε πως προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για να προσπαθήσει να ανακτήσει 6 δισεκ. δολάρια (4,5 δισεκ. ευρώ) που υποστηρίζει πως κατέβαλε

αχρεωστήτως το 2010 στη ρωσική εξαγωγική εταιρεία αερίου Gazprom.
Η Naftogaz αναφέρει σε δήλωσή της πως ζητεί επίσης μια "δίκαιη τιμή της αγοράς" για τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως περιόρισε τις προμήθειες προς το Κιεβο αφού το τελευταίο δεν τήρησε την προθεσμία για να πληρώσει χρέη για το αέριο ύψους 1,95 δισεκ. δολαρίων.

Όπως και στις κρίσεις του 2006 και του 2009, η διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας απειλεί τη ροή του φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη, αφού το ήμισυ της ποσότητας του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

"Ελπίζουμε ότι η οικονομία και η λογική θα υπερισχύσουν της πολιτικής", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz Αντριι Κομπόλεφ.

Το Κίεβο απέρριψε την αύξηση της τιμής που αποφάσισε η Μόσχα στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την απομάκρυνση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο. Τότε η τιμή διαμορφώθηκε από 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια, στην υψηλότερη τιμή που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στην τελευταία της προσφορά, η Μόσχα πρότεινε τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε με χθεσινές του δηλώσεις την "αλαζονεία" του Κιέβου που απορρίπτει μία "λογική συμβιβαστική λύση", γεγονός που κατά τη γνώμη του εξηγείται από την ανάμειξη τρίτης πλευράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση ότι παρά την κρίση παραμένει πεπεισμένη ότι μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για το φυσικό αέριο παραμένει εφικτή, παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής στο Κίεβο υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.