Λουχάνσκ: Ουκρανικό αεροσκάφος κατέρριψαν οι αυτονομιστές

Ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 κατέρριψαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. 49 στρατιώτες είναι νεκροί. 

"Οι τρομοκράτες έβαλαν κυνικά και ηθελημένα με αυτόματα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και έπληξαν το IL-76 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στρατεύματα και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Αλληλοκατηγορίες από Μόσχα, Κίεβο, ΗΠΑ

Κατηγορίες εναντίον του Κιέβου εξαπέλυσε η Ρωσία υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός παραβίασε τα σύνορά της με τουλάχιστον ένα στρατιωτικό όχημα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει επίσημη καταγγελία στην ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία Ειδήσεων.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας. Τις ίδιες κατηγορίες έχει εξαπολύσει πολλαπλές φορές το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει επιτρέψει σε ενόπλους να εισέλθουν στα εδάφη της Ουκρανίας.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία έχει στείλει, τις τελευταίες ημέρες, βαρύ οπλισμό στους αυτονομιστές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή "απαράδεκτη" και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει "τη μεταφορά όπλων και μαχητών από τα σύνορά της στην Ουκρανία".