Ουκρανία: Εκδιώχθηκαν από την Μαριούπολη οι αυτονομιστές

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο της Μαριούπολης και ύψωσαν τη σημαία της χώρας στο δημαρχείο της πόλης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Η ανακατάληψη του μεγαλύτερου ουκρανικού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα, επιτεύχθηκε μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που έχουν καταλάβει οι φιλο-ρώσοι αυτονομιστές.

Μονάδες της Εθνικής Φρουράς και του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και των ειδικών δυνάμεων του στρατού εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον των ένοπλων φιλορώσων τα ξημερώματα.

Οι ίδιοι οι αυτονομιστές δεν σχολίασαν τις δηλώσεις του υπουργού αλλά νωρίτερα επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται μάχες και ανακοίνωσαν ότι πέντε άνδρες τους σκοτώθηκαν. 

Παράλληλα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του ένα τμήμα των ανατολικών συνόρων του με τη Ρωσία, μήκους 100 χιλιομέτρων, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες αντιστέκονταν στις ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας ακόμη και άρματα μάχης. 

Ωστόσο, οι μάχες στρατού- αυτονομιστών στις ανατολικές περιφέρειες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στο κέντρο του Ντόνετσκ, το αυτοκίνητο ενός εκ των επικεφαλής των αυτονομιστών φιλορώσων, Ντένις Πουσίλιν, έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης . Ο οποίος δεν βρισκόταν μέσα στο όχημα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. 

Η έκρηξη έγινε μπροστά στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης που βρίσκεται στον έλεγχο των αυτονομιστών.