Ρωσία: Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 25,δεν έχει πλήρη νομιμοποίηση

Σε μια ένδειξη ότι η κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν βαίνει προς εκτόνωση αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει (ή να συντηρείτε τεχνηέντως), η Ρωσία ξεκαθάρισε σήμερα ότι ο επόμενος Ουκρανός πρόεδρος, που θα αναδειχτεί από τις εκλογές της 25ης Μαΐου δεν "θα έχει πλήρη νομιμοποίηση".

"Θεωρούμε το παρόν ουκρανικό καθεστώς παράνομο. Φυσικά, ο βαθμός νομιμοποίησης του καθεστώτος που θα εκλεγεί στις 25 Μαΐου, εάν διεξαχθούν οι εκλογές, κατά τη γνώμη μου, δεν θα είναι πλήρης" δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, πρόεδρος της Δούμας και σύμμαχος του Πούτιν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Ο Ναρίσκιν είναι στη "μαύρη λίστα" των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν πάντως έχει δηλώσει πως η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών είναι ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση". Ο Πούτιν και η κυβέρνηση του τηρούν στάση αναμονής. Παρά τα δημοψηφίσματα σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και τη δεδηλωμένη πρόθεση να προσχωρήσουν οι δυο περιοχές στη Ρωσία, δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω κίνηση, όπως είχε γίνει άμεσα με την Κριμαία.

Πάντως ο Νάρισκιν εκτίμησε ότι υπάρχουν - έστω και μικρά- περιθώρια επίλυσης της κρίσης.

"Πιστεύω βαθιά ότι η κρίση στην Ουκρανία προχώρησε πολύ...Ωστόσο υπάρχει ακόμη η δυνατότητα ανάσχεσης της κρίσης, ελέγχου της κλιμάκωσης της σύγκρουσης", είπε.