“Αυτονομηθήκαμε, δεν θέλουμε εκλογές” διαμηνύουν στο Λουχάνσκ

Το 96,2% των πολιτών του Λουχάνσκ τάχθηκε τελικά υπέρ της απόσχισης της περιοχής από την Ουκρανία στο δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στο δημοψήφισμα του Ντονέτσκ άγγιξε το 89%, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σήμερα.

Ενώ σύμφωνα με το Reuters, ηγετικές μορφές του αυτονομιστικού μπλοκ ανακοίνωσαν και νέο δημοψήφισμα που αυτή τη φορά θα έχει ως αίτημα την προσάρτηση στη Ρωσία. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αρχές της επαρχίας Λουχάνσκ θα ζητήσουν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το Λουχάνσκ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη χώρα την 25η Μαΐου.

"Από σήμερα είμαστε πλέον η Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η οποία θεωρεί ότι θα ήταν ανάρμοστο και ακόμη και ανόητο" να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Ουκρανία: "Φάρσα από τρομοκράτες" αποκαλεί το δημοψήφισμα ο πρόεδρος

"Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα", δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ μιλώντας για το δημοψήφισμα.

Ο Τουρτσίνοφ πρόσθεσε ότι οι αρχές του Κιέβου "θα συνεχίσουν το διάλογο μ' αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο".

Ρωσία: Σέβεται το αποτέλεσμα αλλά τηρεί στάση αναμονής

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα και αναφέρει πως θα πρέπει η επιθυμία των πολιτών να "εφαρμοστεί ειρηνικά". "Στη Μόσχα σεβόμαστε την επιθυμία των πολιτών των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και στηρίζουμε την εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων κατά τρόπο πολιτισμένο, χωρίς επανάληψη της βίας και μέσω του διαλόγου" αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ωστόσο δεν γίνεται κάποια περαιτέρω αναφορά για την ώρα σε προσάρτηση ή άλλη σύνδεση των περιοχών αυτών με τη Ρωσία, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Κριμαίας.

Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ε.Ε. την επαύριο του δημοψηφίσματος

Τα "υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους", σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται το Κίεβο σε μια ένδειξη στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης. Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι ενώ αύριο θα μεταβεί στην πόλη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Σταϊνμάγιερ. 

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι στη λίστα των κυρώσεων της μπαίνουν 2 εταιρείες με έδρα την Κριμαία και άλλα 13 άτομα που σχετίζονται με τη Ρωσία. Ήδη 48 άτομα ρωσικής και ουκρανικής υπηκοότητας έχουν ενταχθεί στη μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Μπαράζ εκρήξεων στο Σλαβιάνσκ

Ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ήχος σειράς εκρήξεων ακούστηκε στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, μία από τις εστίες της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου αμφισβητούμενης νομιμότητας δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα το ηχηρό "ναι" του πληθυσμού.

Οι συγκρούσεις επανελήφθησαν, όπως σχεδόν κάθε μέρα, στο χωριό Αντρίφκα, που βρίσκεται επί της "γραμμής του μετώπου" στη νότια είσοδο της πόλης του Σλαβιάνσκ, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που εξαπέλυσαν "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στην περιοχή στις 2 Μαΐου.