Ουκρανία: “Φάρσα από τρομοκράτες” αποκαλεί το δημοψήφισμα ο πρόεδρος

"Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα", δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ μιλώντας για το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και στο οποίο, με πλειοψηφία 89%, οι πολίτες ζητούν την αυτονόμηση της περιοχής από την ουκρανική επικράτεια.

Ο Τουρτσίνοφ πρόσθεσε ότι οι αρχές του Κιέβου "θα συνεχίσουν το διάλογο μ' αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο".

Η καταδίκη για το δημοψήφισμα είναι έντονη από πολλές χώρες της Δύσης.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα και αναφέρει πως θα πρέπει η επιθυμία των πολιτών να "εφαρμοστεί ειρηνικά". "Στη Μόσχα σεβόμαστε την επιθυμία των πολιτών των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και στηρίζουμε την εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων κατά τρόπο πολιτισμένο, χωρίς επανάληψη της βίας και μέσω του διαλόγου" αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ωστόσο δεν γίνεται κάποια περαιτέρω αναφορά για την ώρα σε προσάρτηση ή άλλη σύνδεση των περιοχών αυτών με τη Ρωσία, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Κριμαίας. (τελευταία ενημέρωση 11.46)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάνει έκκληση να μην γίνει το δημοψήφισμα ωστόσο οι de facto αρχές του Ντόνετσκ παρέβλεψαν την έκκληση αυτή.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πει νωρίτερα πως "είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων" ποια θα είναι η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε "απόλυτη βλακεία" τις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών φαίνεται πως επιθυμεί να μην αποσχιστεί άλλη περιοχή από την Ουκρανία. Σε δημοσκόπηση που έγινε 48 ώρες πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής, το 77% εξέφρασε την επιθυμία η χώρα να παραμείνει ενωμένη ακόμη και αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν διχόνοιες εξαιτίας της επιρροής της Ρωσίας καθώς και περιφερειακές διαφορές και εντάσεις με την κεντρική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ε.Ε. την επαύριο του δημοψηφίσματος

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των "υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τα "υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους", σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Ενώ ο Ολλανδός υπουργός των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναμένονται και νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, 14 εταιρείες που εδρεύουν στην Κριμαία θα γίνουν ο στόχος των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων. 

Μπαράζ εκρήξεων στο Σλαβιάνσκ

Ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ήχος σειράς εκρήξεων ακούστηκε στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, μία από τις εστίες της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου αμφισβητούμενης νομιμότητας δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα το ηχηρό "ναι" του πληθυσμού.

Οι συγκρούσεις επανελήφθησαν, όπως σχεδόν κάθε μέρα, στο χωριό Αντρίφκα, που βρίσκεται επί της "γραμμής του μετώπου" στη νότια είσοδο της πόλης του Σλαβιάνσκ, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που εξαπέλυσαν "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στην περιοχή στις 2 Μαΐου.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτονανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής ήταν της τάξης του 80%. Ο τοπικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ανατόλι Χμελεβόι, εκ των διοργανωτών της ψηφοφορίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι περιμένει ότι το ποσοστό που ψήφισε "ναι" θα πρέπει να ανέρχεται στο 90%, αφού "όσοι ψήφισαν, ψήφισαν 'ναι' ". Η Ιρίνα Μαρκίνα, μέλος της τοπικής εκλογικής επιτροπής, άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει ότι το ποσοστό του "ναι" θα υπερβαίνει το 90%.

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα με ερώτημα αυτή τη φορά την ένωση με τη Ρωσία, ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ απάντησε: "Σε τρεις ημέρες, μπορούμε να οργανώσουμε δημοψήφισμα, ό,τι και να είναι αυτό".