Πούτιν σε αυτονομιστές: Αναβάλετε το δημοψήφισμα στο Ντόνετσκ

Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος να συζητήσει μια λύση στην κρίση με τον με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και κάλεσε τους αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα που έχουν αναγγείλει για την Κυριακή, 11 Μαΐου.  

"Καλούμε τους εκπροσώπους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τους υποστηρικτές της ομοσπονδοποίησης της χώρας, να αναβάλουν το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τις 11 Μαΐου", καθώς έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο μεταξύ των ουκρανικών αρχών στο Κίεβο και των αυτονομιστών" είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση και θα έχει μια "πιο θετική" προσέγγιση στις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες.   

Μάλιστα, ως επιβεβαίωση των καλών προθέσεων- σύμφωνα με το πρακτορείο Inetrfax- ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί τους τελευταίους δύο μήνες στα νοτιοανατολικά ουκρανικά σύνορα, έχουν πλέον αποσυρθεί.  

"Η Δύση πάντα μας λέει ότι ανησυχεί για τις δυνάμεις μας στα ουκρανικά σύνορα. Λοιπόν, τα στρατεύματά μας αποσύρθηκαν. Σήμερα δεν βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, βρίσκονται σε χώρους όπου διεξάγουν τα τακτικά, εκπαιδευτικά τους γυμνάσια", δήλωσε ο Πούτιν. 

Ωστόσο, ΝΑΤΟ και Πεντάγωνο ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν παρατηρήσει καμία αλλαγή στη θέση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου περί του αντιθέτου. Επίσης, ο  πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε, με τον χαρακτηρισμό "λόγια του αέρα", την έκκληση που απηύθυνε ο Πούτιν.

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ απάντησαν ότι θα σκεφτούν την πρόταση του Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία "αύριο", καθώς έχουν "απόλυτο σεβασμό" στον Ρώσο ηγέτη.

Εν τω μεταξύ- και ενώ στο ανατολικό μέτωπο του Σλαβιάνσκ και της Μαριούπολης οι επιχειρήσεις "απομόνωσης" των αυτονομιστών συνεχίζεται- η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε τη ματαίωση της προγραμματισμένης στρατιωτικής παρέλασης την Παρασκευή στην Κριμαία, όπου φημολογείται ότι θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σωστό να διεξαχθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των ναζιστικών στρατευμάτων. την ώρα που στην Ουκρανία η κατάσταση παραμένει τεταμένη.   

Ο υποψήφιος πρόεδρος και φαβορί των εκλογών της 25ης Μαίου, μεγιστάνας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε του φιλορώσους αυτονομιστές "τρομοκράτες" και ζήτησε την χρήση βίας εναντίον τους.

"Για τους τρομοκράτες πρέπει να βρούμε μια γλώσσα που κατανοούν και αυτή είναι η βία", υπογράμμισε ο Ποροσένκο έπειτα από μια συνάντηση που είχε με έναν αξιωματούχο του CDU, του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον εργάζεται με τους εταίρους της για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα έχουν μεγάλο κόστος, αν δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα της Ουκρανίας.