Μόσχα: Το Κίεβο να αξιολογήσει τα δημοψηφίσματα πριν τις εκλογές

Εμπόδιο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία χαρακτηρίζει η Ρωσία τις νέες κυρώσεις που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ κάλεσε τη Δύση να πραγματοποιήσει συνομιλίες για τη μελλοντική δομή της χώρας πριν από τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Σε μήνυμα με αμφιλεγόμενο νόημα, κάλεσε το Κίεβο πριν τις εκλογές της 25ης Μαΐου να αξιολογήσουν τα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ με τα οποία οι κάτοικοι κατά συντριπτική πλειοψηφία ζήτησαν την απόσχιση των περιοχών από την ουκρανική επικράτεια.

"Θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σαφές σήμα προς το Κίεβο για το βάθος της κρίσης" στην Ουκρανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, το Κίεβο αρνείται ένα "πραγματικό" διάλογο με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

"Η άρνηση των αρχών του Κιέβου για ένα πραγματικό διάλογο με τους αντιπροσώπους των περιφερειών, πρώτα απ' όλα στις νότιες και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην οδό της αποκλιμάκωσης", τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο Κίεβο ο Γερμανός ΥΠΕΞ Στάινμαγιερ

Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία θα παίξουν "αποφασιστικό ρόλο" για την έξοδο από την κρίση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ στο αεροδρόμιο του Κιέβου προτού μεταβεί στην Οδησσό, θέατρο των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες "στρογγυλής τραπέζης", στις οποίες θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι ομάδες των πολιτών από όλες της περιοχές της χώρας αυτή την εβδομάδα, να συμβάλουν στον αφοπλισμό των φιλορώσων αυτονομιστών και να βελτιώσουν το κλίμα για τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαϊου.

Η κατάσταση σε τμήματα της Ουκρανίας παραμένει "επικίνδυνη και απειλητική", είπε ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα είναι να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.
"Υποστηρίζουμε επίσης τις προσπάθειές σας για τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου-- με το Κίεβο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο-- που θα διεξαχθεί εδώ στη χώρα σας, μέσω συνομιλιών στρογγυλής τραπέζης σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο", πρόσθεσε ο Στάινμαγερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιατσενιούκ.

Το Κίεβο αρνείται να ανακοινώσει ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν σε αυτές, αλλά ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι "τρομοκράτες"--εννοώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές--δεν μπορούν να λάβουν μέρος.

Η Μόσχα, πάντως, υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αν δεν υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών.