Αν. Ουκρανία: Ματωμένο “ναι” στο δημοψήφισμα αυτονομίας

Με αίμα βάφτηκε το σημερινό δημοψήφισμα στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν τις "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις. Αστυνομία και στρατός έκαναν συνεχείς εφόδους σε κτίρια και σημεία ελέγχου στις οδικές αρτηρίες, κατασχέτοντας ψηφοδέλτια και συλλαμβάνοντας δεκάδες ανθρώπους.  

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αστυνομικός διευθυντής της πολύπαθης Μαριούπολης βρέθηκε απαγχονισμένος κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει εάν αυτοκτόνησε η δολοφονήθηκε.

Το ρωσικό δίκτυο RT μετέδωσε ότι υπάρχουν νεκροί στην πόλη Krasnoarmeysk. Ο ουκρανικός στρατός έκανε έφοδο και κατέλαβε αρκετά από τα εκλογικά τμήματα της πόλης- συγκεκριμένα 4 σχολεία όπου λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα-  την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά για να ψηφίσουν υπέρ της αυτονομίας.  

Φωτογράφος του πρακτορείου Associated Press μετέδωσε από το σημείο ότι δύο άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος χωρίς να κουνιούνται ενώ το Reuters μετέδωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα από πυροβολισμό και ένας δεύτερος τραυματίστηκε.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass επικαλέστηκε δήλωση του αυτόκλητου ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλι, ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων.

Μέχρι τη στιγμή της επίθεσης, το ποσοστό συμμετοχής άγγιζε το 78% και είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι. Ωστόσο, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρόλαβε και έσωσε τις κάλπες με τα ψηφοδέλτια.

  

 

Οι κάλπες στο Σλαβιάνσκ έκλεισαν δύο ώρες νωρίτερα, στις 18:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε κλοιό από το ουκρανικό στρατό. Η προσέλευση ψηφοφορίας έφτασε το 80%, την ώρα που στα περίχωρα τις πόλεις από τα ξημερώματα μαίνονταν σφοδρές μάχες, με ανυπολόγιστο ακόμα αριθμό θυμάτων. 

Σύμφωνα με τις τοπικές επιτροπές, στο Ντόνετσκ η συμμετοχή έχει ξεπεράσει το 50% και στο Λουγκάνσκ το 65%. Στην Μαριούπολη, που ακόμα μετρά τις πληγές της από την αιματοχυσία της Παρασκευής, ο κόσμος περίμενε επί ώρες έξω από τα μόνο 8 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές. 

Ο αυτόκλητος ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι - μετά το δημοψήφισμα- η περιοχή θα σχηματίσει δικό της στρατό και κρατικές υπηρεσίες και θα θεωρήσει τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα εκεί "δυνάμεις κατοχής". Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην Κριμαία. 

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Οκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε ότι τέτοια δημοψηφίσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην "αυτοκαταστροφή" των περιοχών που θα ψηφίσουν υπέρ της ομοσπονδιοποίησης.

"Εκείνοι που υποστηρίζουν την αυτονομία δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή της οικονομίας, των κοινωνικών προγραμμάτων και της ζωής γενικότερα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές", πρόσθεσε.