Βαθαίνει το χάσμα ΕΕ και Ρωσίας, μετά τις νέες κυρώσεις

Έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ελλείψει αποκλιμάκωσης στην ουκρανική κρίση εμφανίζεται η ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Χέρμαν φαν Ρομπάι χαρακτήρισε "παράνομο" το δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποίησε: "Εάν η Ρωσία δεν εργαστεί για μια αποκλιμάκωση, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα ευρείας κλίμακας σε πολλούς τομείς".

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να προσθέσουν 13 πρόσωπα και 2 εταιρείες στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στην Μόσχα όσον αφορά την στάση της απέναντι στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση των κυρώσεων και κάλεσε την ΕΕ να σεβαστεί τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν σε δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

"Συνεχίζοντας την εσφαλμένη, αντιρωσική λογική των κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς την ίδια ως εταίρο και εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της ότι διαδραματίζει έναν αντικειμενικό ρόλο για να υποστηρίξει την επίλυση της εσωτερικής διένεξης στην Ουκρανία", ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.