ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ: Παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα για την Ουκρανία

Άλλη μία απελπισμένη διπλωματική προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ΗΠΑ και Ρωσίας και να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την κρίση στην Κριμαία- εν όψη του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής- έκαναν σήμερα στο Λονδίνο ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ.  

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση αυτή- αν και χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική και από τους δύο ΥΠΕξ- δεν οδήγησε πουθενά. 

"Μιλήσαμε για 6 "καλές" ώρες και τελικά συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή τις επόμενες ημέρες" ήταν επί λέξη τα λόγια του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας. 

Ακόμα πιο ξεκάθαρη ήταν η δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα και οι ΗΠΑ δεν "έχουν ένα κοινό όραμα" για την κρίση στην Ουκρανία. 

Σε ξεχωριστές δηλώσεις τους, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα ακυρώσει αλλά θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα αποφασίσει μετά την Κυριακή τις επόμενες κινήσεις της. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έριξε με την σειρά του το μπαλάκι για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων στον Ρώσο πρόεδρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: " Αν η απόφαση του είναι να προσαρτήσει την Κριμαία, τότε αυτό θα είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και θα υπάρξουν οι ανάλογες συνέπειες".  

"Η θέση μας παραμένει η ίδια, το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα. Επίσης, αν η Ρωσία δεν ακυρώσει τελικά την διεξαγωγή του, θα υπάρξουν κυρώσεις" είπε ο Τζον Κέρι.   

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στον οποίο δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η Δύση εναντίον της Μόσχας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά: Ξέρουμε τι σκέφτεται η ΕΕ και η ΗΠΑ και οι εταίροι μας γνωρίζουν κατά βάθος ότι οι κυρώσεις που σκέφτονται να επιβάλλουν είναι αντιπαραγωγικές και θα βλάψουν τις σχέσεις μας".

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε για άλλη μια φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Ουκρανικό λαό. "Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του να κάνει μόνος του τις επιλογές του ελεύθερα και εμείς είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων των πληθυσμών και μειονοτήτων της Ουκρανίας".

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, λίγη ώρα μετά την ανεπιτυχή συνάντηση: ΗΠΑ: Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία