ΗΠΑ: Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Σε άμεση ανακοίνωση προχώρησε ο Λευκός Οίκος μετά την σημερινή, αναποτελεσματική συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό του, στο Λονδίνο.

"Η αδυναμία της Ρωσίας να λάβει μέτρα για να διευκολύνει την κρίση στην Ουκρανία είναι λυπηρή και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν γρήγορα, σε περίπτωση που το δημοψήφισμα προχωρήσει την Κυριακή σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία" , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Έχουμε προφανώς φτάσει σε ένα σημείο όπου η Ρωσία δεν επιλέγει την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ούτε μια λύση ειρηνική και μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό. Θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση τις επόμενες ημέρες," είπε ο Τζέι Κάρνεϊ.

Ερωτηθείς πόσο σύντομα θα έρθειη απάντηση των ΗΠΑ,ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε: "θα έλεγα γρήγορα".  

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου από το Λονδίνο μετά την συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις αν δεν ακυρώσει μέχρι την Κυριακή το δημοψήφισμα. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης και την αποκατάσταση των σχέσεων της Μόσχας με τη διεθνή κοινότητα, θα παίξει η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα πάρει μετά το δημοψήφισμα.