Λαβρόφ: Δε θα εισβάλουμε στην ανατολική Ουκρανία

Πέντε ώρες κράτησε στο Λονδίνο η συνάντηση του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία διεξήχθη σε ψυχρό κλίμα και - όπως ήταν αναμενόμενο - δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.  

Ενδεικτικό του τεραστίου και αγεφύρωτου χάσματος ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, είναι το γεγονός ότι οι δύο ΥΠΕΞ έδωσαν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου. Μάλιστα, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν "έχουν ένα κοινό όραμα" για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ καταδίκασε τα γεγονότα στο Ντονέτσκ και τόνισε ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας, αν χρειαστεί.  

Η Ρωσία θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, είπε ο Λαβρόφ, απαντώντας έτσι στις προειδοποιήσεις της Δύσης να ακυρώσει το δημοψήφισμα της Κυριακής, που θα επικυρώσει την απόσχιση της Χερσονήσου και την προσάρτηση της στην Ρωσία.   

Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την στήριξη-αν όχι την υποκίνηση- του δημοψηφίσματος, ο Σεργκεί Λαβρόφ είπε: " Εάν το Κόσοβο αποτέλεσε ειδική περίπτωση για τη διεθνή κοινότητα, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Κριμαία" και ξεκαθάρισε ότι η Κριμαία είναι πιο σημαντική για τη Ρωσία, απ' όσο ήταν τα νησιά Φόκλαντς στο νότιο Ατλαντικό για τη Μεγάλη Βρετανία.  Παρόλα, αυτά το Λονδίνο  είχε πολεμήσει με την Αργεντινή για την ανακατάληψη των νήσων το 1982.

Σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η Δύση εναντίον της Μόσχας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά: Ξέρουμε τι σκέφτεται η ΕΕ και η ΗΠΑ και οι εταίροι μας γνωρίζουν κατά βάθος ότι οι κυρώσεις που σκέφτονται να επιβάλλουν είναι αντιπαραγωγικές και θα βλάψουν τις σχέσεις μας".