Ουκρανία: Προτάσεις κάνει ο Ομπάμα στον Πούτιν με στόχο τη λύση

(τελευταία ενημέρωση 19.17) Με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς το Ρώσο ομόλογο του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι τέσσερις προτάσεις του Ομπάμα προς τον Πούτιν:

  • Να έχει άμεσες συνομιλίες η Μόσχα με το Κίεβο
  • Να διορισθεί ομάδα διεθνών παρατηρητών που θα αποσταλεί στην Κριμαία
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες στις βάσεις τους
  • Να αναγνωρίσει η Μόσχα χωρίς ελιγμούς όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου στην Ουκρανία.

21.41 Και νέα επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν για την Ουκρανία

20.52 Το ΝΑΤΟ αναθεωρεί τη συνεργασία με τη Ρωσία

18.56 Κέρι προς Λαβρόφ: Μιλήστε επειγόντως με το Κίεβο

18.49 Κριμαία: Ένοπλοι απήγαγαν απεσταλμένο του ΟΗΕ

 

Εν τω μεταξύ, σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η διεθνής διπλωματία για να αποτρέψει το σοβαρό ενδεχόμενο να "μιλήσουν" τα όπλα στην εύφλεκτη περιοχή της Κριμαίας.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας προκειμένου να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία. Παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τ. Κέρι, από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες συνέρχεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και τον αντίστοιχο όργανο της Συμμαχίας με την Ουκρανία.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο στρατιωτικό τομέα

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Βρετανίας συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης να πραγματοποιηθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ενώ ζήτησαν και την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει διαμηνύσει στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, πως η Μόσχα θεωρεί πως η βάση της λύσης στην Ουκρανία πρέπει να είναι συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με τη διαμεσολάβηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας. Η συμφωνία προέβλεπε τη διενέργεια προεδρικών εκλογών το Μάιο, επιστροφή στο παλιότερο ουκρανικό Σύνταγμα με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η κρίση... κρίση αλλά το δάνειο σε ισχύ μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Παρά τη διελκυστίνδα δηλώσεων και την οριακή ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προσφέρει η Μόσχα στο Κίεβο, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Ουκρανία λάβει καλύτερη προσφορά από αλλού.

"Αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε περισσότερους πόρους, δεν θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ουκρανικών ομολόγων αποτιμημένων σε ευρώ", δήλωσε ο Αλεξάντερ Σλάπακ.

Η Ρωσία αγόρασε ουκρανική ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που πρόσφερε η Μόσχα μετά την απόφαση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία δεν έχει καταβάλει τη δεύτερη δόση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία και δεν έχει διευκρινίσει αν θα συνεχίσει το πρόγραμμα μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ενημερώσει την εταιρεία ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για το αέριο που έλαβε τον Φεβρουάριο.

Ο Αλεξέι Μίλερ σημείωσε ότι το συνολικό χρέος του Κιέβου προς τη Gazprom ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία κατάφερε να δώσει στη Gazprom μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, από ένα σύνολο οφειλής 1,529 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Gazprom, που παρέχει το 30% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ευρώπη, μετέφερε πέρυσι 86 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, δηλαδή περισσότερο από το μισό των εξαγωγών της, στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν λέει ότι απειλείται η Τελωνειακή Ένωση λόγω της ουκρανικής κρίσης

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την Τελωνειακή Ένωση στην οποία μετέχουν η χώρα του, η Λευκορωσία και το Καζακστάν και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς των τριών χωρών.