Πούτιν: Πραξικόπημα η εκδίωξη του Γιανουκόβιτς

"Αντισυνταγματικό πραξικόπημα" χαρακτήρισε την εκδίωξη της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, σε ομιλία του που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης.  

Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ότι "ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή", επέμεινε όμως ότι η "παράνομη κατάληψη της εξουσίας" δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και πως οι Ουκρανοί "πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους με νόμιμο τρόπο".

Ο κ. Πούτιν είπε πως δεν υπάρχει τώρα ανάγκη για "άσκηση στρατιωτικής δύναμης" στην Ουκρανία, ωστόσο η "επιλογή παραμένει ανοικτή για τη Ρωσία". Τόνισε πάντως ότι θα παραμείνει ως "έσχατη επιλογή". 

Είπε πως ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει "ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας" αν και "δεν έχει πλέον καμία πραγματική ισχύ".

Είπε πως ο πρόεδρος της χώρας (Γιανουκόβιτς) ζήτησε την υποστήριξη της Μόσχας, εξ ου και η αποστολή στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος είναι "νόμιμη".  Και πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει εάν επικρατήσει "ανομία στην ανατολική Ουκρανία". Είπε κατηγορηματικά πως δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου γιατί "εμείς δεν θα πάμε σε πόλεμο". "Ποιους θα πυροβολήσουν οι Ρώσοι στρατιώτες; Τον ίδιο το ρωσικό λαό;" είπε ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης στην Κριμαία. 

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των δυτικών δυνάμεων, ο Ρώσος πρόεδρος, χωρίς να κατονομάσει ηγέτες αποκάλυψε διαλόγους που είχε στη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών μαζί τους. "Συχνά μας κατηγορούν ότι είμαστε παράτυποι σε αυτό που κάνουμε κι εγώ τους απαντώ: δηλαδή εσείς πάντα κάνετε μόνον νόμιμα πράγματα;" ανέφερε ο Β. Πούτιν. "Λάβαμε ένα αίτημα από ένα νόμιμο πρόεδρο και είναι απόλυτα εναρμονισμένο προς το διεθνές δίκαιο ακόμη και να επέμβουμε στρατιωτικά" συνέχισε απαντώντας σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Σχετικά με την ακύρωση της συνόδου της G8, είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να προετοιμάζει τη σύνοδο, "θα περιμένουμε τους εταίρους μας. Αν αυτοί δεν θέλουν να έρθουν, δικό τους θέμα". 

"Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι αν ο λαός (της Κριμαίας) βασανιστεί και υποφέρει" είπε. 

Όσον αφορά στην αναταραχή που επικρατεί στις αγορές, τη χαρακτήρισε "μια προσωρινή τακτική που επιστρατεύεται από τους επενδυτές". 

Όπως επανέλαβε, αναφερόμενος σε πρότερη ανακοίνωση της Gazprom, από τον Απρίλιο σταματά η πώληση φυσικού αερίου με έκπτωση από τη Ρωσία προς την Ουκρανία. 

Για τον έκπτωτο πρόεδρο Γιανουκόβιτς είπε ότι "δεν έχει πολιτικό μέλλον και του το έχω πει". Είπε επίσης ότι η Ρωσία τον βοήθησε "για ανθρωπιστικούς λόγους" καθώς αν έμενε στην Ουκρανία, θα τον σκότωναν. 

Αναφορικά με τη νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να επικοινωνήσουν με τους Ουκρανούς υπουργούς που διορίστηκαν και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τους οικονομικούς δεσμούς και τις διπλωματικές σχέσεις με το Κίεβο. Είπε πάντως ότι αν οι εκλογές γίνουν "υπό το παρόν κλίμα τρομοκρατίας", τότε η Ρωσία "δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα τους". 

Ερωτηθείς είπε ότι η Δύση ζήτησε από τη Ρωσία να μην εκταμιεύσει τις επόμενες δόσεις του δανείου των 15 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο.