Και νέα επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν για την Ουκρανία

Και νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να "εξομαλυνθεί" η κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική τους συνομιλία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα γίνονται στην Κριμαία, μεταξύ άλλων λόγω της μεγάλης ενεργειακής της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει στη χώρα μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Αντιφατικές οι πληροφορίες για τη συνάντηση Λαβρόφ - Κέρι

Εν τω μεταξύ, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που μεταδίδονται σχετικά με την τετ-α-τετ συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών "συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες (που είχαν συναφθεί στο Κίεβο) την 21η Φεβρουαρίου".

Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία». Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν υπήρξε "καμιά συμφωνία" ανάμεσα στον Κέρι και στον Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρισκόταν στο Παρίσι για συναντήσεις με τον Κέρι καθώς και με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου τη συμφωνία ανάμεσα στον έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της τότε αντιπολίτευσης που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία στο Κίεβο.

Ο Λαβρόφ βρισκόταν στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως και ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρέι Ντεστσίτσα, σύμφωνα με δημοσιογράφους, όμως δυτικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξε διμερής συνάντησή τους και ότι ο Ρώσος υπουργός αποχώρησε.

Ο Λαβρόφ είχε αρνηθεί να συναντηθεί μαζί του νωρίτερα απόψε.