Ουκρανία : Υπό ρωσικό έλεγχο βάσεις πυραύλων στην Κριμαία

Συνεχίζεται το επικίνδυνο "σκάκι" και ο πόλεμος της προπαγάνδας στην Κριμαία, ενώ η διεθνής κοινότητα κάνει μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια γενική σύρραξη στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο μια βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Ευπατόρια της δυτικής Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, η θέση διοίκησης και το κέντρο ελέγχου της βάσης παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Οι εγκαταστάσεις δέχτηκαν επίθεση χθες το απόγευμα από σχεδόν 20 Ρώσους στρατιώτες, που υποστηρίζονταν από φιλορώσους διαδηλωτές.

Λίγο αργότερα, ο Ουκρανός αξιωματικός, Βολοντίμιρ Μπόβα, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό μερικό έλεγχο και δεύτερη βάση εκτόξευσης πυραύλων στη νότια Κριμαία. Οι Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στη βάση, που βρίσκεται στην περιοχή Φιόλεντ, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου διατηρεί βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, και απέκλεισαν το κτίριο, μέσα στο οποίο υπάρχουν ανενεργοί πύραυλοι.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε το κτίριο της κυβέρνησης της πόλης Ντονέτσκ, αντικαθιστώντας τη ρωσική σημαία, που κυμάτιζε από το Σάββατο, με την ουκρανική.  

Η αστυνομία δήλωσε ότι εκκενώνει το κτίριο - που είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από φιλορώσους διαδηλωτές - μετά από πληροφορίες ότι είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά. 

Διαβάστε ακόμα: Διπλωματικό πόκερ ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο τη Κριμαία 

Παρά τις "προκλητικές ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις", τις οποίες έχει καταδικάσει το Κίεβο και η Δύση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι θέλει να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της κρίσης με τη Μόσχα.

Κατά την άφιξή του στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο με θέμα την κρίση, ο Αντρίι Ντεστσίτσια δήλωσε: "Θέλουμε να πούμε μερικά πράγματα στους Ρώσους. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και καλές σχέσεις με το ρωσικό λαό. Θέλουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους".

Διπλωματικές πηγές στο Παρίσι δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Ουκρανός ομόλογός του θα έχουν διμερείς συνομιλίες, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.