Παγώνει τα κεφάλαια Γιανούκοβιτς η Ελβετία

Οι ελβετικές αρχές "έλαβαν μια απόφαση επί της αρχής να παγώσουν τα κεφάλαια", τα οποία πιθανόν είχε αποταμιεύσει ο αποπεμφθείς και διεθνώς καταζητούμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αργά το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, οι τράπεζες έχουν καθήκον να επιδείξουν "ένα αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης όσον αφορά τα ουκρανικά κεφάλαια" που είναι τοποθετημένα σε αυτές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε να μη δίνει το πράσινο φως σε εξαγωγές όπλων ή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα του Γιανουκόβιτς, μελών της οικογένειάς του ή συνεργατών του, εκπρόσωπος του Ελβετικού ΥΕΞ περιορίστηκε να αναφέρει ότι "η Ελβετία παρακολουθεί με τη μέγιστη προσοχή την κατάσταση στην Ουκρανία", χωρίς να δώσει καμιά άλλη διευκρίνιση.

Ο γιος του αποπεμφθέντος προέδρου, ο Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς, είχε συστήσει στα τέλη του 2011 μια εμπορική επιχείρηση στη Γενεύη, σε μικρή απόσταση από σημαντικούς διεθνείς θεσμούς, ονόματι Mako Trading. Η εταιρεία αυτή εμπορευόταν άνθρακα.

Σύμφωνα με το ελβετικό εβδομαδιαίο περιοδικό L'Hebdo, ο Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς, οδοντίατρος, έχει συγκεντρώσει μια περιουσία η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.