Πυρ και σίδερο εντός και διπλωματικός πόλεμος εκτός… Ουκρανίας

Aμείωτη συνεχίζεται η βία στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν έφοδο κατά του αστυνομικού κλοιού γύρω από την Πλατεία της, ανακαταλαμβάνοντας τον χώρο, σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, δεκάδες πτώματα κείνται στους δρόμους ενώ ελεύθεροι σκοπευτές (άγνωστο αν πρόκειται για αστυνομικούς ή διαδηλωτές) πυροβολούν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο στρατός έχει πάρει εντολή να πυροβολεί και να σκοτώνει. Εκατοντάδες αστυνομικοί πάντως αυτομολούν στο "στρατόπεδο" των αντικυβερνητικών. (τελευταία ενημέρωση 11.23)

Οι διαδηλωτές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας. (ενημέρωση 11.04)

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Ένας αστυνομικός συνελήφθη από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τον μετέφεραν πίσω από τις γραμμές τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.

Αναζωπύρωση της βίας παρά την εκεχειρία Γιανουκόβιτς

Η αναζωπύρωση της βίας έρχεται παρ' ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε "εκεχειρία" και συνομιλίες με την αντιπολίτευση χθες Τετάρτη, στο τέλος της πιο αιματηρής ημέρας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Ο χθεσινός απολογισμός είναι 28 νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες, αριθμοί που συνεχώς αυξάνονται.

Η συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους τρεις Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών (της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας) ξεκίνησε τελικά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε κυρώσεις προς την Ουκρανία ενώ το ίδιο εξετάζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει και η Μόσχα, την οποία θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Η Μόσχα ζητά από την Ε.Ε. να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να "συνεργαστεί με τις αρχές".

Η αντιπολίτευση πάντως απαιτεί την αποχώρηση Γιανουκόβιτς.

Διπλωματικός πόλεμος εκτός Ουκρανίας

Την κρίση στην Ουκρανία πυροδότησε η απόφαση του Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει συμφωνία παροχής φυσικού αερίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επαναπροσεγγίσει τη Ρωσία.

Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν μπορούσε να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ε.Ε.

Μέσα σε εκκλησίες κοιμούνται οι διαδηλωτές για να μην αποχωρήσουν από την πλατεία Ανεξαρτησίας

Η Μόσχα στηρίζει σταθερά το Γιανουκόβιτς, η Ε.Ε. τον καθιστά υπεύθυνο για τη φονική βία των διαδηλώσεων.

Mάλιστα ο εκπρόσωπος του Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η δεύτερη δόση του δανείου βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία δεν αναστέλλεται αλλά "πρέπει προτού δοθεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση". Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υποσχέθηκε δάνειο 15 δισ. δολαρίων και μείωση των τιμών αερίου ως "αμοιβή" για την απόφαση του Κιέβου να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ε.Ε.  (ενημέρωση 10.16)

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες "μην ανακατεύεστε".

Ανοικτή θέση κατά του προέδρου της Ουκρανίας έχουν πάρει και οι ΗΠΑ. To βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το... διπλωματικό πόλεμο που διεξάγεται έξω από τις πλατείες και τους δρόμους της Ουκρανίας πάντως δείχνει και η ανάγκη που ένιωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να απορρίψει τις "εικασίες" (όπως τις χαρακτήρισε) πως οι κρίσεις που αναβιώνουν "σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία", αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι μια αντανάκλαση των δυσχερειών που υπάρχουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

"Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της Βόρειας Αμερικής. "Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.