Εκεχειρία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Μία ημέρα μετά τα επεισόδια βίας στο Κίεβο με τους 26 νεκρούς και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση έναρξης ευρείας "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" από τον στρατό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι κηρύσσει "εκεχειρία" με τους χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Παράλληλα, ανήγγειλε την επανέναρξη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση , η οποία δηλώνει ότι το μόνο της αίτημα είναι η αποχώρηση του Γιανούκοβιτς στην εξουσία.

"Έπειτα από μία συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης, οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα" αναφέρεται στην προεδρική ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε την παραμονή της επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας στη χώρα, ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- φαίνεται να σημαίνει ότι τα ΜΑΤ δεν θα κινηθούν απόψε εναντίον του καταυλισμού των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. 

Διαβάστε τι προηγήθηκε μέχρι την αποψινή ανακωχή: Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στα οδοφράγματα του Κιέβου- Παύτηκε ο αρχηγός του στρατού

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ανέβασε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του το κόμματός του Batkivshchyna (Πατρίδα), στην οποία αναφέρει : "Η κατάληψη της Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας), την οποία είχαν προγραμματίσει για απόψε οι αρχές, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί. Αποφασίσαμε ανακωχή καθώς το κυριότερο θέμα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής" .  

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είχαν προηγηθεί αυστηρές προειδοποιήσεις για κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, σε περίπτωση που η ηγεσία χρησιμοποιήσει αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών και πιεστικές εκκλήσεις για επανάληψη του διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Στο κέντρο του Κιέβου, οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς ωστόσο παραμένουν αποφασισμένοι στα οδοφράγματα μέχρι την τελική νίκη και δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τον Γιανούκοβιτς.