Ουκρανία: Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στα οδοφράγματα του Κιέβου

Ευρεία "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" έχουν εξαπολύσει από το απόγευμα οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ουκρανία, μετά το τελευταίο αιματηρό 24ωρο με τους 26 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες στο Κίεβο, ενώ ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε απόψε ότι έπαψε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του στρατού.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Βολοντίμιρ Ζαμάνα αντικαταστάθηκε από τον ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν , καθώς απέτυχε να εκτελέσει τις διαταγές που έλαβε για καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη "έκτακτων μέτρων" εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα είχε υποστηρίξει ότι "κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών".

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε όλη τη χώρα γίνεται μετά την κατάληψη διοικητικών κτιρίων και αποθηκών πυρομαχικών από "εξτρεμιστικές ομάδες". Αυτό σημαίνει ότι -στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων- ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση όπλων και να επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Ωστόσο, παρά τη χθεσινή αιματοχυσία και τις προειδοποιήσεις, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο και στα οδοφράγματα, περιμένοντας τη νέα επιχείρηση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Διαδηλωτές όρθιοι τραγουδούν τον εθνικό ύμνο ενώ η αστυνομία έχει απευθύνει έκκληση να μην κυκλοφορούν παιδιά και γυναίκες στους δρόμους.

 

Εν τω μεταξύ, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο Ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν πλέον κανένα νόημα και μοναδικό αίτημα είναι η αποχώρηση του Γιανούκοβιτς από την εξουσία.

Οι διαδηλωτές καίνε λάστιχα και ότι άλλο έχουν μαζέψει στα οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ νωρίτερα κατέλαβαν τα κτίρια της Κρατικής Τηλεόρασης και του Κεντρικού Ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με το Διοικητή της Υπηρεσίας, τις τελευταίες 24 ώρες υπάρχει "αυξανόμενη κλιμάκωση της βίαιης αντιπαράθεσης και ευρεία χρήση όπλων από εξτρεμιστικές ομάδες, που καίνε κτίρια και σκοτώνουν ανθρώπους". Γι' αυτό κρίνεται απαραίτητη η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

 Κυρώσεις στον Γιανούκοβιτς αποφάσισε η ΕΕ 

Την ίδια ώρα, στη μεγάλη δυτική πόλη Lviv - στα σύνορα με την Πολωνία- οι αντίπαλοι του προέδρου της Ουκρανίας κήρυξαν "πολιτική αυτονομία" μετά από μια νύχτα της βίας, όταν διαδηλωτές κατέλαβαν δημόσια κτίρια και ανάγκασαν ακόμα τους αστυνομικούς να παραδοθούν.

Η περιφερειακή συνέλευση της Lviv, προπύργιο του ουκρανικού εθνικισμού κοντά στα πολωνικά σύνορα, εξέδωσε δήλωση, καταδικάζοντας την κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς για τον "ανοιχτό πόλεμο" κατά των διαδηλωτών στο Κίεβο και ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία σε τοπικό επίπεδο.