Πεδίο πολέμου το Κίεβο

Ανοικτός πόλεμος διεξάγεται πλέον στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου. Το τελευταίο 24ωρο είναι το πλέον αιματηρό από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει επιβεβαιώσει ότι 25 άνθρωποι (μεταξύ των οποίων 9 αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος) είναι νεκροί ενώ περισσότεροι από 1.000 είναι πλέον οι τραυματίες. Οι εικόνες που έρχονται από το Κίεβο είναι ανατριχιαστικές. Άνθρωποι με τα πρόσωπα γεμάτα αίμα κυκλοφορούν στους δρόμους ενώ διακρίνονται και πτώματα.

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε για αύριο Πέμπτη ο πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς. (τελευταία ενημέρωση 13.34)

Η κεντρική πλατεία έχει παραδοθεί στις φλόγες καθώς σε κάθε σημείο της καίνε ολόκληροι σωροί ελαστικών. Πυκνός μαύρος καπνός καλύπτει την πόλη. Διαδηλωτές όρθιοι τραγουδούν τον εθνικό ύμνο ενώ η αστυνομία έχει απευθύνει έκκληση να μην κυκλοφορούν παιδιά και γυναίκες στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε νέες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο Ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει – εφόσον η αστυνομία σταματήσει τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών.

"Ο πρόεδρος θέλει άλλη μια συνάντηση με την αντιπολίτευση σήμερα και είμαστε πρόθυμοι", δήλωσε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας "Μπιλντ", της οποίας είναι τακτικός αρθρογράφος.
"Το αίτημά μας είναι σαφές: η ανάπτυξη της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να υπάρξει αμέσως παύση για διαπραγματεύσεις", δήλωσε στη "Μπιλντ".

Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας. (τελευταία ενημέρωση 13.34)

Ρωσία προς διαδηλωτές: Σταματήστε το αιματοκύλισμα

Για "πραξικόπημα" κάνει λόγο η Ρωσία και καλεί τους διαδηλωτές να "σταματήσουν το αιματοκύλισμα". Ενώ προειδοποιεί ότι "θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή" της προκειμένου "να έλθει ειρήνη στο αδελφό έθνος". Ωστόσο δεν διευκρινίζει τι μπορεί να σημαίνει αυτό και τι μέσα προτίθεται να χρησιμοποιήσει.

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογο του, Γιανουκόβιτς στη διάρκεια της νύχτας.

Έκτακτο συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει αύριο Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίος αξιωματούχος, προκειμένου να συζητηθεί η κρίση στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων προς "όποιους ευθύνονται για τους θανάτους τόσων ανθρώπων".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι "τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα".