Πούτιν: Αν η Ουκρανία υπογράψει με την ΕΕ, θα λάβουμε μέτρα

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης για την ουκρανική κρίση και τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό και Ουκρανό πρόεδρο, έδωσε σήμερα από την Νορμανδία ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται "κοντά σε μια συμφωνία" για τις παραδόσεις του φυσικού αερίου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αν η Ουκρανία υπογράψει συμφωνία οικονομικής σύνδεσης με την κοινή αγορά των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία θα λάβει άμεσα μέτρα προστατευτισμού για να θωρακίσει την οικονομία της.

Επίσης, ο Πούτιν δήλωσε "ικανοποιημένος" από  την προσέγγιση του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για τη διευθέτηση της κρίσης στην χώρα, την οποία χαρακτήρισε "σωστή στο σύνολό της".

Ωστόσο, υποστήριξε ότι το Κίεβο πρέπει να τερματίσει αυτό που χαρακτήρισε μια "τιμωρητική" στρατιωτική επιχείρηση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. "Η Ουκρανία πρέπει να αποδείξει την καλή της πρόθεση. Η κατασταλτική επιχείρηση πρέπει να τερματιστεί", υπογράμμισε. 

Στο περιθώριο των εορτασμών της 70ης επετείου από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, Πούτιν και Ποροσένκο συναντήθηκαν για 15 λεπτά, δεν αντάλλαξαν χειραψία αλλά και οι δύο έκαναν έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι διεξήγαγε "θετικές" συνομιλίες με τους συναδέλφους του από τις χώρες της Δύσης για το θέμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα.

Για να μην προσβάλουν τον οικοδεσπότη τους, Φρανσουά Ολάντ, Ομπάμα και Πούτιν έκαναν την ανάγκη φιλότιμο και βρέθηκαν σήμερα κατ'ιδίαν για λίγα λεπτά - για πρώτη φορά από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Φεβρουάριο.

Με τον Μπαράκ Ομπάμα "συζητήσαμε δύο φορές, με τρόπο αρκετά ουσιαστικό κατά τη γνώμη μου" προσέθεσε ο Πούτιν.

"Μου φαίνεται πως η ανταλλαγή απόψεων είναι πολύ θετική" επισήμανε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.