Συνάντηση… ανάγκης Ομπάμα-Πούτιν

"Δύο ξένοι στην ίδια πόλη" είναι ο Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκαν σήμερα στο κάστρο της Μπενουβίλ - καλεσμένοι του Γάλλου προέδρου- για τους εορτασμούς της 70ης επετείου από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Αν και εχθές το βράδυ στο Παρίσι, ο Ολάντ παρέθεσε δύο χωριστά δείπνα προκειμένου να μην προσβάλει κανέναν από τους δύο ηγέτες, σήμερα ο Ομπάμα και ο Πούτιν δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την συνάντηση, τόσο για την αναμνηστική φωτογραφία, όσο και για το επίσημο γεύμα με όλους τους ηγέτες. 

Για να μην προσβάλουν τον οικοδεσπότη τους, Φρανσουά Ολάντ, Ομπάμα και Πούτιν έκαναν την ανάγκη φιλότιμο και βρέθηκαν κατ'ιδίαν για λίγα λεπτά - για πρώτη φορά από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η "άτυπη" συνάντηση, επισημαίνοντας ότι διήρκεσε 10 με 15 λεπτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη διάρκεια της συνάντησης "ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι η αποκλιμάκωση της κρίσης εξαρτάται από τη Ρωσία, με το αναγνωρίσει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ποροσένκο ως νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας, να σταματήσει την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, και να διακόψει την παροχή όπλων και υλικού κατά μήκος των συνόρων".

Φαίνεται ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ολάντ να φέρει κοντά τους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων, το χάσμα μεταξύ τους δείχνει αγεφύρωτο και οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την εποχή του ψυχρού πολέμου. 

Ακόμα και η χωριστή15λεπτη συνάντηση που είχε νωρίτερα, ο Πούτιν με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας πήγε καλύτερα, από ότι το τετ-α-τετ με τον Ομπάμα. Μάλιστα, Ρωσία και Ουκρανία έκαναν κοινή έκκληση για τερματισμό της αιματοχυσίας στην ανατολική Ουκρανία, έστω και για τα μάτια του κόσμου.