Γαλλία: Συνάντηση Πούτιν – Ποροσένκο, αλλά χωρίς χειραψία

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ για να φέρει σε επαφή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ευοδώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο κάστρο της Μπενουβίλ στη Νορμανδία. Οι δύο ηγέτες και σφοδροί πολιτικοί αντίπαλοι μίλησαν για περίπου 15 λεπτά το μεσημέρι της Παρασκευής- παρουσία του Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ - στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70η επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, Πούτιν και Ποροσένκο δεν αντάλλαξαν χειραψία. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν "δήλωση" του Πούτιν ότι αναγνωρίζει τον Ποροσένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.    

"Ηταν μια κανονική και σοβαρή συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών για τα πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και το πώς η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή του Ποροσένκο. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εκεχειρία θα συζητηθούν επίσης τις επόμενες ημέρες" είπε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Πούτιν και Ποροσένκο έκαναν έκκληση για ένα άμεσο τέλος στην αιματοχυσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς και για αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές - από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και από τους υποστηρικτές της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας (αυτονομιστές).

Η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών έγινε πριν ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στο κάστρο της Μπενουβίλ.

Παρ' όλα, αυτά παρατηρητές κάνουν λόγο για μια "επιτυχία κατά το ήμισυ" από τη γαλλική διπλωματία,  αφού ο Φρανσουά Ολάντ δεν κατάφερε επιτύχει μια προσέγγιση Μπαράκ Ομπάμα - Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ποροσένκο είχε προσκληθεί στις εκδηλώσεις ως προσωπικός προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ σε μια προσπάθεια "να υπηρετηθεί η ειρήνη" όπως αναφέρει πηγή της γαλλικής προεδρίας.