Ομπάμα εναντίον Πούτιν, μία ημέρα πριν τη συνάντηση στη Νορμανδία

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει καμμία σχέση με την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, δεν έχει στρατό στα σύνορα και, αν ο Μπαρακ Ομπάμα θέλει, ο ίδιος είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί του, μιας που αύριο θα βρεθούν στη Νορμανδία, με αφορμή τους εορτασμούς για την 70η επέτειο της απόβασης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί τις ΗΠΑ, για τις αβάσιμες κατηγορίες που πρόβαλαν το 2003, για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν. 

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση προειδοποιώντας τον Πούτιν ότι έχει δύο με τέσσερις εβδομάδες καιρό για να "αλλάξει ρότα" στο θέμα της Ουκρανίας, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιπρόσθετες κυρώσεις. 

Η μερική αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία και το γεγονός ότι η Μόσχα δεν αποσταθεροποιεί τη γειτονική χώρα "ανοιχτά και σαφώς", δεν σημαίνουν ότι "μπορούμε να επιτρέψουμε τρεις ή τέσσερις ή έξι μήνες συνεχιζόμενης βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος,  μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των G7.

Η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί τι κάνει ο Πούτιν στις επόμενες "δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες" και εάν η Μόσχα παραμένει στην πορεία που ακολουθεί σήμερα, τότε θα αντιμετωπίσει "επιπρόσθετο κόστος", πρόσθεσε. 

Όσο για το εάν τελικά θα συναντηθεί αύριο - για πρώτη φορά από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Φεβρουάριο- με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα "δει" τον Πούτιν στην τελετή.  

Σύμφωνα πάντως με το Κρεμλίνο, κατά την παραμονή του στη Γαλλία ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά δεν υπάρχει στο πρόγραμμα κάποια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.