Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος, λέει η κυβέρνηση

Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο 8 Μαρτίου ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει την Κριμαία και ότι θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί η κρίση στην ουκρανική χερσόνησο ειρηνικά.

"Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος και δεν θα την παραδώσουμε σε κανένα", δήλωσε ο Αντρέι Ντεστσίτσια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.

Αναφερόμενος στους θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ντεστσίτσια είπε: "Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιλύσουμε την κρίση μέσω της διπλωματίας. Ήδη είχαμε πάρα πολλά θύματα".

Η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν "ειλικρινή, αντικειμενικό" διάλογο για την Ουκρανία με τις ξένες δυνάμεις, δήλωσε, στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

"Είμαστε ανοικτοί σε έναν ειλικρινή και αντικειμενικό διάλογο ίσος προς ίσο με τους ξένους εταίρους μας, ώστε να βρεθεί τρόπος να βοηθήσουμε ολόκληρη την Ουκρανία να βγει από την κρίση", σημείωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στη Δύση στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον τατζίκο ομόλογό του.

Ο Λαβρόφ κατήγγειλε εξάλλου ότι η ουκρανική κυβέρνηση λαμβάνει εντολές από εξτρεμιστές και αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει οποιονδήποτε άμεσο ρόλο στην κρίση στην Κριμαία.

"Η μεταβατική κυβέρνηση […] δεν είναι ανεξάρτητη. Εξαρτάται, δυστυχώς, από ακραίους εθνικιστές που προκάλεσαν ένα ένοπλο πραξικόπημα", σημείωσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...