Η Βρετανία απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες – πράκτορες για την υπόθεση Σκρίπαλ

Η Βρετανία απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες – πράκτορες για την υπόθεση Σκρίπαλ

Τερέζα Μέι: «Η Ρωσία είναι ένοχη» - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδος)

Σε ψυχροπολεμικό επίπεδο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις Λονδίνου – Μόσχας, μετά τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλιας, με σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα της κατηγορία των Novichok.

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο ΗΒ.

«Πρόκειται για διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν» δήλωσε λακωνικά η Μέι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια, η οποία θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ακόμα η Μέι.

Ενώπιον του κοινοβουλίου, η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα. «Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο»,

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», και δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση στον Σκρίπαλ.

Λονδίνο και Μόσχα έχουν προχωρήσεις πλέον από τον διπλωματικό πόλεμο ανακοινώσεων στο σοβαρό επίπεδο των αντιποίνων, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο «ανεξήγητος» θάνατος του Ρώσου ολιγάρχη Νικολάι Γκλουτσκόφ, που βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, με σημάδια ασφυξίας στο λαιμό του.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε δώσει διορία στην κυβέρνηση της Ρωσίας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης απαιτώντας να δοθούν εξηγήσεις στο Λονδίνο για το πώς μπόρεσε ο παράγοντας «Ναβιτσόκ», τον οποίο είχε αναπτύξει ο σοβιετικός στρατός, να χρησιμοποιηθεί στην επίθεση στη βρετανική επικράτεια.

Η Μόσχα δεν έδωσε καμιά εξήγηση, αψηφώντας το τελεσίγραφο του Λονδίνου.

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να απαντήσει στο τελεσίγραφο του Λονδίνου πριν να λάβει δείγματα της χημικής ουσίας» που οι βρετανικές αρχές έχουν συμπεράνει ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκρίπαλ, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ρωσία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, δεν είχε καμιά ανάμιξη στην επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.

Εάν το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία θα ανταποδώσει, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.