Ρώσος ολιγάρχης βρέθηκε νεκρός στη Βρετανία

Ρώσος ολιγάρχης βρέθηκε νεκρός στη Βρετανία

Ο 69χρονος ήταν στενός συνεργάτης του πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, Μπόρις Μπερεζόφσκι

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Νικολάι Γκλουτσκόφ βρέθηκε σήμερα νεκρός στην Βρετανία, σε μία πολύ κακή συγκυρία για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, που βρίσκονται σε ψυχροπολεμικό επίπεδο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σκρίπαλ στις 4 Μαρτίου, με σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα.

Ο 69χρονος ολιγάρχης - πρώην διεθυντής της Aeroflot ήταν στενός συνεργάτης του πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο όπου ζούσε από το 2006. Τότε καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε δύο χρόνια με αναστολή, για δύο υποθέσεις απάτης και διέφυγε στη Βρετανία.

Η εφημερίδα Kommersant γράφει ότι η σωρός του Γκλουτσκόφ βρέθηκε χθες από την κόρη του Νατάλια στο διαμέρισμα του, με ίχνη ασφυξίας στον λαιμό του.  Ωστόσο παραμένει ασαφές αν οφείλονται σε δολοφονία ή αυτοκτονία.

Η Scotland Yard χαρακτήρισε τον θάνατό του «ανεξήγητο» ωστόσο, σε πρώτη φάση, το περιστατικό δεν συνδέεται με την απόπειρα δολοφονίας του Σκρίπαλ. Ωστόσο τις έρευνες για τον θάνατο του Γκλουτσκόφ  έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική, μελετώντας τις επαφές που είχε ο Ρώσος επιχειρηματίας

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο Ρώσος μεγιστάνας της εποχής του Γέλτσιν που βρήκε πολιτικό άσυλο στην Βρετανία και έγινε ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν, βρέθηκε το 2013 κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού στο Λονδίνο. Η υπόθεση αντιμετωπίστηκε ως αυτοκτονία.