Ξεφεύγει επικίνδυνα η κόντρα Λονδίνου – Μόσχας για τον Σκρίπαλ

Ξεφεύγει επικίνδυνα η κόντρα Λονδίνου – Μόσχας για τον Σκρίπαλ

Το βρετανικό τελεσίγραφο στον Πούτιν και η ρωσική απάντηση: «Δεν πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη»

Σε ψυχροπολεμικό επίπεδο - με βαριές δηλώσεις και απειλές εκατέρωθεν - έχουν περάσει πλέον οι σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας, μετά τις χθεσινοβραδυνές αποκαλύψεις των βρετανικών υπηρεσιών ότι ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με έναν νευροτοξικό παράγοντα της κατηγορίας των νευροτοξικών παραγόντων Novichok, που παρασκευάστηκαν την δεκαετία του '80 στην πρώην ΕΣΣΔ και χρησιμοποιούταν από τον σοβιετικό στρατό ως μυστικό χημικό όπλο.

Διαβάστε σχετικά: Με σοβιετικό χημικό όπλο η επίθεση στον Σκρίπαλ

Λονδίνο και Μόσχα προχώρησαν σήμερα τον διπλωματικό πόλεμο ανακοινώσεων στο σοβαρό επίπεδο των απειλών, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο «ανεξήγητος» θάνατος του Ρώσου ολιγάρχη Νικολάι Γκλουτσκόφ, που βρέθηκε χθες νεκρός στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, με σημάδια ασφυξίας στο λαιμό του.  Ο 69χρονος πρώην διεθυντής της Aeroflot ήταν στενός συνεργάτης του σφοδρότερου πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός υπό παρόμοιες συνθήκες στο σπίτι του στο Λονδίνο το 2013.

Η Βρετανία έδωσε διορία στον Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης για να δώσει εξηγήσεις στη Βρετανία σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ στις 4 Μαρτίου, αλλιώς θα επιβληθούν «πολύ πιο εκτεταμένα» μέτρα εναντίον της 1,5 τρισ δολαρίων ρωσικής οικονομίας.

Ακόμη και πριν από τη δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, είχαν συζητηθεί διάφορες εκδοχές αντίμετρων, όπως το μποϋκοτάρισα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στην Ρωσία το καλοκαίρι, η ψήφιση νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες με βάση τα πρότυπα του νόμου Μαγκνίτσκι (του δικηγόρου που πέθανε όντας κρατούμενος στην Μόσχα και είχε ασχοληθεί με την υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων-σ.σ) που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ , η απέλαση Ρώσων διπλωματών και η μη χορήγηση βίζας σε κάποιες κατηγορίες Ρώσων πολιτών, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Στο βρετανικό τελεσίγραφο, το ρωσικό ΥΠΕΞ απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να δίνει διορία στη Ρωσία» ενώ η εκπρόσωπος η Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Τερέζα Μέι δεν έχει πραγματικά στοιχεία για την υπόθεση - «η κατάσταση γύρω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, είναι ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η βρετανική μηχανή προπαγάνδας» τόνισε.

Παράλληλα, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ δήλωσε πως η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα ξεκινήσουν έρευνα για πιθανή  ρωσική ανάμιξη σε 14 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι δεν είχαν αρχικά αντιμετωπισθεί ως ύποπτοι από την αστυνομία, αλλά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης τους έχουν επανειλημμένα συνδέσει με τη Ρωσία.

Η Μόσχα δήλωσε «αθώα» για άλλη μία φορά και προειδοποίησε ότι «οι απειλές για κυρώσεις με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου κατάσκοπου δεν θα μείνουν αναπάντητες». Μάλιστα, η  εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη στην ακόλουθη, λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση: «Δεν πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη».

Το ραδιοτηλεοπτικπό συμβουλίο της Βρετανίας Ofcom ανακοίνωσε ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT θα χάσει την άδεια να εκπέμπει στη χώρα (Βρετανία), εάν οι βρετανικές αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του βρίσκεται η Ρωσία. Η απάντηση της Μόσχας ήταν επίσης λιτή: Ούτε ένα βρετανικό μέσο ενημέρωσης δεν θα μείνει στην Ρωσία αν το Λονδίνο αποφασίσει να κλείσει το Russia Today.

Επίσης, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση του Λονδίνου εναντίον της Μόσχας και  κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να ζυγίσει προσεκτικά τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια «ριψοκίνδυνη» ενέργεια.

Γιατί η Βρετανία πιέζει για άμεσο ξεκαθάρισμα

Η Τερέζα Μέι, γράφει η εφημερίδα Kommersant, δεν ανέφερε τι θα επακολουθήσει στην περίπτωση που το Λονδίνο θεωρήσει την απάντηση της Μόσχας μη ικανοποιητική, διευκρινίζοντας απλώς ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο « να προχωρήσει ακόμη παραπέρα», απ’ ό,τι έκανε μετά την δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Βρετανοί και Ρώσοι ειδήμονες που ρωτηθήκαν από την εφημερίδα, επισημαίνουν, ότι παρά την εκ πρώτης όψεως ομοιότητα της «υπόθεσης Σκριπάλ» με την υπόθεση του πρώην αξιωματικού της FSΒ Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάσθηκε με πολώνιο στα τέλη του 2006 στην Βρετανία, μεταξύ αυτών των δύο υποθέσεων υπάρχουν αρκετές διαφορές. Σε σχέση με αυτό η παρούσα ρωσο-βρετανική διένεξη δεν θα είναι μια απλή επανάληψη είτε μια νέα παραλλαγή της προγενέστερης διένεξης μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια.

«Αυτό καθορίζεται επιπλέον και από το ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως επικρίνεται επειδή δεν εξήγαγε συμπεράσματα από την δολοφονία του Λιτβινένκο και επειδή στη περίπτωση του Σκριπάλ οι μυστικές υπηρεσίες αποδείχθηκε ότι επέδειξαν ανικανότητα να προστατεύσουν τον πράκτορα τους» δήλωσε στην εφημερίδα η καθηγήτρια του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου Ντομιτίλα Σαγκραμόζο.

«Η δήλωση της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, που ήχησε ως τελεσίγραφο προς την Μόσχα, επιβεβαιώνει ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ακραία μέτρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό έχει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του» εκτιμά ο πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Ανατόλι Ανταμίσιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  «γενικά η υπόθεση Σκριπάλ εξελίσσεται στο μέγιστο βαθμό αρνητικά και μπορεί να μετατρέψει το Λονδίνο στον πιο σκληρό αντίπαλο της Μόσχας στην Δύση, ρόλο τον οποίο παίζουν προς το παρόν οι ΗΠΑ».

Ο Ανταμίσιν έκανε μάλιστα τη πρόβλεψη ότι « όλα δείχνουν ότι οι Άγγλοι θα είναι οι τελευταίοι στην Δύση που θα θελήσουν να συμφιλιωθούν με την Ρωσία»...