Διπλή επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο από την Τουρκία

Διπλή επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο από την Τουρκία

Αν σε κάποια έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν έχουν συμφωνήσει και οι δυο πλευρές, η Άγκυρα θα τη θεωρεί πρόκληση, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός

«Έχει γίνει συνήθεια της Ελλάδας μεταφέρει οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητά τη στήριξή της» δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της κατεχόμενης τουρκοκυπριακής περιοχής. Ο επικεφαλής της κατεχόμενης πλευράς, Τουφάν Ερχουρμάν, επισκέφτηκε την Τουρκία και είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, έκανε ολομέτωπη επίθεση τόσο στην Αθήνα όσο και τη Λευκωσία, με αφορμή το θέμα των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «πρόκληση» τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι «η εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου του νησιού (της Κύπρου) είναι θέμα τόσο του Βορρά (του κατεχόμενου τμήματος) όσο και του Νότου (ελληνοκυπριακή πλευρά). Κάθε έρευνα στην οποία δεν έχουν συμφωνήσει και οι δυο πλευρές θα θεωρείται ως παραβίαση της κυριαρχίας της Βόρειας Κύπρου και απειλή προς εμάς. Ανεξάρτητα ποιος την κάνει».

«Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες, θα έχουν την απάντησή τους», πρόσθεσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αναφορικά με το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται σε φυλακή της Ανδριανούπολης, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει» και πρόσθεσε με νόημα ότι «είναι ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει γίνει συνήθεια το να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της».

«Πάντως αυτό δεν μπορεί να πάει τις σχέσεις μας με την ΕΕ ούτε μπροστά, ούτε πίσω» εκτίμησε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ζήτησε να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη τα δύο άτομα που έκαψαν τουρκική σημαία σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, στο κέντρο της Αθήνας.

«Η σημαία είναι η τιμή και η υπερηφάνεια των χωρών, η προσβολή προς τη σημαία, το κάψιμό της δεν είναι αποδεκτή από μας… Δώσαμε τις ζωές μας για αυτή τη σημαία… Εμείς θέλουμε να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και τέτοιες προβοκάτσιες δεν ωφελούν» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας μέλη της Χρυσής Αυγής με προορισμό την τουρκική πρεσβεία μετά και τα τελευταία γεγονότα και τις μέρες έντασης με τη γείτονα χώρα.