Οι ΗΠΑ ενισχύουν το στόλο τους στη Μεσόγειο λόγω τουρκικών απειλών

Οι ΗΠΑ ενισχύουν το στόλο τους στη Μεσόγειο λόγω τουρκικών απειλών

Στέλνουν στην περιοχή το αμφίβιο αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima και 2.500 πεζοναύτες επιπλέον

Την στρατιωτική παρουσία τους στη Μεσόγειο ενισχύουν οι ΗΠΑ λόγω των τουρκικών απειλών στην ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, μετά το επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα στο σημείο «Σουπιά», και ενώ τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil φτάνουν στην περιοχή, ο 6ος αμερικανικός στόλος (της Μεσογείου) ενισχύεται.

Σύμφωνα με το Sputnik, στην περιοχή έχει σταλεί από τα τέλη του Φεβρουαρίου το αμφίβιο αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima με επιπλέον δύναμη 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους επειδή η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει με τη χρήση βίας στην περιοχή.

Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Sputnik, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ. Σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική άποψη διαφέρει από αυτή που επικρατεί διεθνώς, ενώ σημειώνει ότι η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, κατεχόμενο κυπριακό έδαφος. Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί επίσης εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, προστίθεται. Καταλήγει, λέγοντας ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil στην περιοχή δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εξάλλου στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο, όπως προστίθεται, οδήγησε σε έναν πυρετό για ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές.