Exxon Mobil: Προτεραιότητα η ασφάλεια των πληρωμάτων μας στην κυπριακή ΑΟΖ

Exxon Mobil: Προτεραιότητα η ασφάλεια των πληρωμάτων μας στην κυπριακή ΑΟΖ

Εκπρόσωπος της αμερικανικής ετειρείας δήλωσε, ότι οι έρευνες θα ολοκληρωθούν σε 2 μήνες

«Ύψιστη προτεραιότητα της Exxon Mobil είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών, που θα διενεργήσουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Εΐδήσεων για τις έρευνες της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δυο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας κατά το α΄ εξάμηνο του 2018», είπε η εκπρόσωπος της Exxon Mobil, Suann Guthrie. Ως προς τις έρευνες, ανέφερε πως «μέρος της προετοιμασίας αφορά την απόκτηση των σχετικών αδειών και περιλαμβάνει τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών».

Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε αυτές τις έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες» και κατέληξε λέγοντας ότι «ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων που θα διενεργήσουν τις έρευνες και των άλλων στην περιοχή». Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Απρίλιο υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες Exxon Mobil και Qatar Petroleum.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε από την πλευρά του να απαντήσει, κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της Exxon Mobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Εξάλλου, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες του αεροπλανοφόρου USNS Carson City, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.