Μπροστά στον κοινό εχθρό, ο Άσαντ βοηθάει τους Κούρδους στην Αφρίν

Μπροστά στον κοινό εχθρό, ο Άσαντ βοηθάει τους Κούρδους στην Αφρίν

Ο Σύρος πρόεδρος ανοίγει δρόμο στις περιοχές που ελέγχει για να σταλούν ενισχύσεις από άλλες κυρίως κουρδικές περιοχές, όπως το Κομπάνι και η Τζαζίρα

Στον πόλεμό τους εναντίον της Τουρκίας στον βορειοδυτικό θύλακα Αφρίν, οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι λαμβάνουν έμμεση βοήθεια από μια αναπάντεχη πηγή: τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν εναντίον των Κούρδων σε άλλες περιοχές της Συρίας, καθώς η Δαμασκός αντιτίθεται στο αίτημα της μειονότητας αυτής για αυτονομία. Όμως στο Αφρίν έχουν κοινό εχθρό και κοινό συμφέρον να εμποδίσουν την προέλαση της Τουρκίας.

Στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το Αφρίν οι Κούρδοι ζήτησαν από τη Δαμασκό να στείλει δυνάμεις για να υπερασπιστούν τα σύνορα της Συρίας.

Η συριακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο, όμως προσφέρει έμμεση βοήθεια επιτρέποντας στους Κούρδους μαχητές, πολίτες και πολιτικούς να φτάνουν στο Αφρίν μέσω εδαφών που ελέγχει, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών στο Reuters.

Απουσία διεθνούς προστασίας οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τη Δαμασκό για να σταλούν ενισχύσεις στο Αφρίν από άλλες κυρίως κουρδικές περιοχές, όπως το Κομπάνι και η Τζαζίρα.

Κι ενώ οι Κούρδοι βασίζονται στον Άσαντ για να φτάσουν στο Αφρίν, κουρδικές δυνάμεις επισημαίνουν ότι έχουν διαπραγματευτικά χαρτιά απέναντι στη Δαμασκό διότι χρειάζεται τη συνεργασία τους για να παίρνει σιτηρά και πετρέλαιο από περιοχές στα βορειοανατολικά που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο.

Διοικητής της στρατιωτικής συμμαχίας που μάχεται υπέρ του Άσαντ δήλωσε ότι «οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή από τον συντονισμό με το καθεστώς» προκειμένου να υπερασπιστούν το Αφρίν.

Η άφιξη ενισχύσεων είναι πιθανό να παρατείνει την αντίσταση των Κούρδων, να καθηλώσει τις τουρκικές δυνάμεις και να παρατείνει μια σύγκρουση που απομυζά τους πόρους των στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Άσαντ για τον έλεγχο της Συρίας.

Για τις ΗΠΑ αυτή είναι ακόμη μία επιπλοκή στη συριακή κρίση και μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι οι Κούρδοι σύμμαχοί τους πρέπει κάποιες φορές να συνάπτουν συμφωνίες με τον Άσαντ ενώ παράλληλα να ενισχύουν τους στρατιωτικούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον.