Το ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την τουρκική επίθεση στο Αφρίν

Το ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την τουρκική επίθεση στο Αφρίν

Οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο και μονάδα πόσιμου ύδατος αφήνοντας την πόλη χωρίς νερό, καταγγέλλουν οι Κούρδοι YPG

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Τουρκία ενέκρινε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες ότι η πόλη Αφρίν έμεινε χωρίς πόσιμο νερό εξαιτίας των βομβαρδισμών που πραγματοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις.

Κούρδοι μαχητές της Συρίας κατηγόρησαν επίσης σήμερα τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους συμμάχους τους ότι βομβάρδισαν ένα δημοτικό σχολείο.

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την επίθεση της Τουρκίας στο Αφρίν και την προσπάθειά της να λογοκρίνει τους επικριτές της στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης, ζητά από τις τουρκικές αρχές να άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και να προχωρήσουν στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσων έχουν συλληφθεί ενώ ασκούσαν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης ή ήταν μέλη της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να συναρτηθεί η εκταμίευση κονδυλίων που προορίζονται για τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας με βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Τέλος, καλεί την ύπατη Εκπρόσωπο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), την Επιτροπή και τα κράτη- μέλη να συνεχίσουν να εγείρουν με τους Τούρκους συνομιλητές τους το θέμα της κατάστασης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ακτιβιστών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των πανεπιστημιακών που τελούν υπό κράτηση.