«Οι άμαχοι πεθαίνουν» στην Αφρίν

«Οι άμαχοι πεθαίνουν» στην Αφρίν

Καθημερινά δεκάδες τραυματίες - γυναίκες, ηλικιωμένοι και μωρά παιδιά - συρρέουν στα νοσοκομεία

Οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους κούρδους μαχητές συγκλονίζουν και σήμερα τα χωριά της Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, που σφυροκοπείται από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ενώ καθημερινά δεκάδες τραυματίες - γυναίκες, ηλικιωμένοι και μωρά παιδιά - συρρέουν στα νοσοκομεία, με τις υποτυπώδεις πλέον υποδομές.

Από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση της Άκυρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, έχουν σκοτωθεί 67 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά,  από τους τουρκικούς βομβαρισμους στο Αφρίν.

Οι εικόνες που μεταφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είναι σοκαριστικές: Ένα αγοράκι με το κεφάλι του δεμένο με επιδέσμους μεταφέρθηκε από τον αδελφό του, ενώ ένας άνδρας με τραύματα στο πρόσωπο κρατάει το χέρι του, που είναι επίσης δεμένο με επιδέσμους. Άλλοι τραυματίες είναι ακρωτηριασμένοι στο χέρι ή το πόδι.

«Όλος ο κόσμος ξέρει πως οι άμαχοι πεθαίνουν», είπε ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο, ο οποίος έχασε 12 μέλη της οικογένειάς του.

«Είμαστε οι Νταές του Αφρίν», λέει ειρωνικά, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Ένα παιδί 45 μηνών, ένα άλλο εννέα μηνών...», προσθέτει θρηνώντας. Το κεφάλι και τα χέρια του είναι δεμένα με επιδέσμους.

Μια τετραμελής οικογένεια έφθασε για να παραλάβει τη σορό του 80χρονου πατριάρχη της. Μια γυναίκα κλαίει με το κεφάλι της γερμένο πάνω στο φέρετρο.

Η Τουρκία αρνείται ότι στοχοθετεί τους αμάχους και υποστηρίζει πως επιτίθεται αποκλειστικά στις στρατιωτικές θέσεις της YPG.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί διαβεβαίωσε ενώπιον του κοινοβουλίου πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του Σύροι αντάρτες «δεν έκαναν κακό σε κανέναν άμαχο».