Αγωνιώδεις διεργασίες για την τουρκική εισβολή στην Αφρίν

Αγωνιώδεις διεργασίες για την τουρκική εισβολή στην Αφρίν

Επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν για τις εξελίξεις, στο πλάνο και ο Τραμπ, έντονη ανησυχία για τους άμαχους εκφράζει η Γαλλία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν απόψε ότι τουλάχιστον 260 μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν συνεχίζεται όπως ήταν σχεδιασμένο και βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα της.

Λίγο νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο σημειώνεται ότι Πούτιν και Ερντογάν επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ώστε να επιλυθεί η κρίση στη Συρία.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ανθρωπιστική κατάσταση και τόνισε ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα χωρίς καθυστέρηση ενός διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης ο Ερντογάν θα μιλήσει «σύντομα» και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σκοπεύει να του εκφράσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις.