Κλιμακώνει την επιχείρηση στην Αφρίν η Τουρκία – Ρουκέτες σε τουρκικές πόλεις

Κλιμακώνει την επιχείρηση στην Αφρίν η Τουρκία – Ρουκέτες σε τουρκικές πόλεις

Η Άγκυρα «θα τελειώσει» το PKK, τις YPG των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD, διαμηνύει ο Ερντογάν - Τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζητά το Παρίσι

Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σήμερα στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας, κατά τη δεύτερη ημέρα της ευρείας επιχείρησής τους εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες που στηρίζει εισήλθαν στην Αφρίν από το μεθοριακό χωριό Γκιουλμπαμπά που βρίσκεται στην τουρκική επαρχία Κιλίς, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ούτε ο αριθμός των μαχητών, ούτε οι στόχοι τους.

«Η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας διεξάγεται όπως προβλεπόταν, η χερσαία επιχείρηση έχει ξεκινήσει», επεσήμανε σε σημερινή του ανακοίνωση ο τουρκικός στρατός. Ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί «μια ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.

Εξάλλου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 45 στόχους στην επαρχία του Αφρίν σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρεται ότι 32 μαχητικά συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον καταφυγίων, κρησφύγετων και αποθηκών με όπλα και πυρομαχικά που ανήκουν στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή.

Ρουκέτες σε τουρκικές πόλεις

Ένας Σύρος σκοτώθηκε και 32 Τούρκοι τραυματίστηκαν από ρουκέτα που έπληξε σήμερα την τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, πάνω στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι NTV επικαλούμενο τον δήμαρχο της πόλης αυτής που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε επίσης σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι το Ρεϊχανλί επλήγη από ρουκέτα που προήλθε από την άλλη πλευρά των συνόρων.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουμε 32 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά (...) Ένας Σύρος σκοτώθηκε», είπε στο NTV ο δήμαρχος Χουσεΐν Σανβερντί. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, στην επίθεση αυτή εκτοξεύθηκαν συνολικά τρεις ρουκέτες.

Το CNN αναφέρει πως αργότερα εκτοξεύθηκε μία ακόμα ρουκέτα που έπληξε την ίδια τουρκική πόλη, ενώ μία ακόμα ρουκέτα έπληξε την πόλη Κιλίς, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters.

Τουλάχιστον 11 άμαχοι νεκροί στην Αφρίν

Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα, μεταξύ αυτών 5 παιδιά, στις επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας προηγούμενος απολογισμός των αεροπορικών πληγμάτων στο χωριό Τζαλμπάρα έκανε λόγο για 8 νεκρούς.

Τα 8 θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας που είχε εκτοπιστεί από τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, διευκρίνισε ο διευθυντής της μκο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Νωρίτερα, ο Μπιρούσκ Χασάκε, ο εκπρόσωπος τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG, είχε επιβεβαιώσει τους βομβαρδισμούς κατηγορώντας τα τουρκικά αεριωθούμενα ότι διέπραξαν μια «σφαγή».

Στις εικόνες που έδωσε ο Κούρδος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, διακρίνονται οι Κούρδοι διασώστες να ανασύρουν σορούς από ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει.

Χθες, ο Χασάκε ανέφερε ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 7 άμαχοι, σκοτώθηκαν στις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Ερντογάν: Δεν θα μείνει τίποτα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του «θα τελειώσει» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD «μέχρι να μην απομείνει τίποτα».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι "κάποιοι από τους συμμάχους" της Τουρκίας –αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ– παρέδωσαν 2.000 αεροπορικά φορτία 5.000 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές YPG.

Είπε επίσης ότι σκοπεύει να στείλει πίσω στην πατρίδα τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Τουρκία και απείλησε ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία «θα πληρώσει το τίμημα».

Τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία ζητά το Παρίσι

Η Γαλλία ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία μετά και την επέμβαση της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα το πρωί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λε Ντριάν τόνισε ότι το Παρίσι κάλεσε την Τουρκία να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι "η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ενεργειών του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του". Πρόσθεσε επίσης ότι η Γαλλία καταδικάζει επίσης τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε να διευκολυνθεί άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Γούτα, όπου 400.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί κάλεσε και αυτή την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή θα ζημιώσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Τσαβούσογλου: Όποιος διαφωνεί είναι τρομοκράτης
Όποιος αντιτάσσεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν τάσσεται με την πλευρά των τρομοκρατών και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράκ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η Άγκυρα ανέμενε από τη Γαλλία να στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρησή της.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η έκκληση της Γαλλίας προς την Τουρκία για αυτοσυγκράτηση και η προειδοποίησή της ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.

Αντίδραση και από το Ιράν

Το Ιράν ζήτησε σήμερα να τερματιστεί γρήγορα η επιχείρηση της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν ελπίζει ότι αυτή η επιχείρηση θα τερματιστεί άμεσα ώστε να αποφευχθεί μια εμβάθυνση της κρίσης στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Μια συνεχιζόμενη κρίση στην Αφρίν μπορεί να δώσει ώθηση (...) στις τρομοκρατικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία», πρόσθεσε.

Διαδήλωση συμπαράστασης στους Κούρδους στην Άγκυρα

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού σήμερα προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη για να συμπαρασταθούν στους Κούρδους, ενώ προχώρησαν σε τουλάχιστον 12 προσαγωγές στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας στην επαρχία Αφρίν.